Programma
BNNVARA

De Noppert-gekte: 'Dit is een van de grootste momenten uit de sportgeschiedenis van Friesland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Noppert-gekte: 'Dit is een van de grootste momenten uit de sportgeschiedenis van Friesland'

Een paar maanden geleden was Andries Noppert voor velen nog een onbekende, maar vanmiddag tijdens de WK-wedstrijd tegen Amerika zijn opnieuw alle ogen op de keeper gericht. In het Noorden van het land hebben ze geen Oranjekoorts, maar Noppert-gekte. In Spijkers met Koppen analyseren sportjournalisten William Pomp, van Dagblad van het Noorden en Roelof de Vries, van Omroep Fryslân, de man onder de lat, Noppert. "Het is een eigenwijze jonge. Zijn vader vroeg twee jaar geleden of het niet eens tijd werd om iets serieus te gaan doen met zijn leven."

Op het WK in Qatar blijft de 2.03 meter lange keeper niet onbesproken. Dat Noppert zou meegaan naar Qatar zag niet iedereen aankomen, maar zowel in het Noorden als Louis van Gaal wisten het zeker. "Abe Lenstra is verdwenen, Noppert is de nieuwe legende van Heerenveen", zegt Roelof de Vries.

Het jongensboek van Noppert

Noppert speelde onder andere bij NAC, Go Ahead Eagles en bij de Italiaanse club Foggia. Het is voor Noppert een droom die uitkomt, maar niet iedereen zag aankomen dat de 28-jarigen keeper nog naar een WK zou gaan. Tot dit jaar was hij namelijk bij de meeste clubs de reservekeeper. William Pomp vertelt dat Noppert nog geen twee jaar geleden bij zijn vader aan tafel zat voor een interventie: "Zijn vader vroeg of het niet eens tijd werd om iets serieus te gaan doen met zijn leven. Hij wilde dat Andries zijn handen uit de mouwen ging steken en dan niet onder de lat. Nu gaat hij zijn vierde interland spelen bij Oranje, dat is toch een groot jongensboek."

Fries, of een Groninger?

Als Nederland kampioen wordt, pleit het Groningse dorpje Marum voor de 'Noppert-bridge'. Dit is de huidige woonplaats van Noppert. Maar Noppert een Groninger noemen, daar gaat Roelof niet in mee. "Wij hebben met de redactie onderzoek gedaan en de achter- …achter- achterneef van Noppert komt uit de Kop van Overijssel." De Noppert-gekte is vooral in het dorp Joure te zien, tompoucen, een Noppert-Army en een eigen nummer. "Hij komt uit Joure en de kroegen lopen daar helemaal vol voor Noppert."

Volgens de journalisten gaat Nederland het in de achtste finale tegen Amerika wel even moeilijk krijgen. Volgens William wordt het een kleine overwinning voor het Nederlands elftal. "Die Amerikanen lopen allemaal gemiddeld een kilometer meer per speler tijdens de wedstrijd.” Maar, reageert Roelof, "van lopen ga je niet scoren".

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie