Programma
BNNVARA

'De farewell-tour van KISS duurt langer dan de Eerste Wereldoorlog'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De farewell-tour van KISS duurt langer dan de Eerste Wereldoorlog'

In Madison Square Garden in New York staan op dit moment kilo's vuurwerk en liters zwart-witte schmink klaar voor het aller- allerlaatste concert van KISS. Voor fan Oemar Joemman betekent dit dat hij na veertig jaar en tientallen concerten zijn favoriete band nooit meer live zal zien. In Spijkers met Koppen vertelt hij samen met culinair journalist Joël Broekaert - die toevallig ook alles weet van geschminkte mannen in strakke leggings - waarom de band zo iconisch is.

Het was 1979, en dankzij Toppop maakte het Nederlandse publiek kennis met 'I Was Made For Loving You'. Oemar Joemman was acht jaar oud en werd betoverd door KISS. "Het zijn eigenlijk een soort superhelden waar je mee bevangen wordt." Hij moest uiteindelijk tot 1996 wachten tot hij zijn helden voor het eerst live kon zien, maar sindsdien heeft hij zeker 23 concerten bezocht. Wat die magie dan is? "Het is een combinatie van muziek en show. Ze hebben absoluut goede nummers, maar door die entourage zijn zelfs de baggernummers geweldig."

Hair Metal expert Joël Broekaert is lang niet zo’n grote KISS-fan, maar: “Ze hebben ongelofelijk veel voor het genre betekend. Niet per se op muzikaal gebied. Maar de esthetiek van die Hair Metal hebben zij natuurlijk geperfectioneerd”. KISS is niet alleen een band, maar bovenal een merk. Met duizenden bijbehorende merchandise items: van condooms, tot tandenborstels. En heel veel vuurwerk. En dat heeft de hele muziekindustrie geïnspireerd. Joël pleit: "Alles wat daarna kwam, alles met vuurwerk, Bon Jovi - die in de clip van 'Living On A Prayer' over het publiek heen gaat in een tuigje - dat is allemaal uiteindelijk terug te voeren op KISS. Het is cultureel erfgoed geworden."

De allerlaatste

Vanavond is het dan tijd voor het allerlaatste concert van de nu al jaren durende afscheidstour. "Ik las dat deze farewell-tour van KISS nu al langer duurt dan de Eerste Wereldoorlog", aldus Joël, "en hij gaat gepaard met bijna net zoveel explosies". Maar, is dit afscheid wel echt een afscheid? Oemar weet uit betrouwbare bronnen dat de pers vanavond is opgeroepen voor een grote bekendmaking ná de show. Oemar: "Ik denk dat het ‘hot news’ is dat er gewoon een KISS 2.0 gaat komen."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie