Programma
BNNVARA

Een ChatGPT-gedicht? 'Ik heb een teiltje nodig'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een ChatGPT-gedicht? 'Ik heb een teiltje nodig'

Over anderhalve week is het Sinterklaasavond en in veel huishoudens wordt al gezwoegd op het traditionele gedicht. Al blijkt dat steeds meer mensen zich er makkelijk vanaf maken door ChatGPT te gebruiken. Dát kan dus écht niet, vindt dichter Ingmar Heytze. In Spijkers met Koppen houdt hij een pleidooi voor het zelfgeschreven Sinterklaasgedicht.

Bij het horen van een gedicht van ChatGPT heeft dichter Ingmar Heytze een teiltje nodig. "Het is generiek en niet erg goed gedaan. Niet iedereen hoeft dichter, of kunstenaar te worden, maar maak iets van jezelf voor iemand anders. Een naam in een computerprogramma stoppen en vragen daar een gedicht voor te schrijven is dat niet."

"Als het goed is blijven wij voorlopen op ChatGPT en zal dat ding achter ons aan blijven hobbelen, maar ik denk wel dat het beter gaat worden. De ambachtelijke kant kan ChatGPT best leren", zegt Ingmar over de toekomst van de chatbot.

Alles mag bij poëzie

Veel mensen zitten tot het laatste moment te zwoegen op hun Sinterklaasgedicht, naast de standaard ezelsbruggetjes als rijm en ritme, is de liefde voor de persoon voor wie je het maakt het allerbelangrijkste volgens Ingmar. "Zorg dat je niks moet van jezelf. Bedenk, ik ga een slecht gedicht schrijven, waarschijnlijk is het dan ook slecht, maar dan kun je het daarna verbeteren."

En stelen? Helemaal geen probleem volgens Ingmar. "Je mag alles jatten wat je nodig hebt. Alles mag, maar niet alles is nodig. Het is een kwestie van een beetje smaak ontwikkelen." Toch kun je al dichter in de dop zo je best doen, je hebt ook te maken met de persoon die het voordraagt. "Je gedicht is in principe zo goed als de persoon die het voorleest. Zorg dat het goed loopt, dan wordt het moeilijker om het te verkloten."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie