Nieuws
BNNVARA

Boswachter Harco Bergman kapt vandaag de kerstboom voor de Tweede Kamer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter Harco Bergman kapt vandaag de kerstboom voor de Tweede Kamer

Traditiegetrouw krijgt ook de Tweede Kamer vandaag een kerstboom in het pand. Boswachter Harco Bergman heeft de eer om die boom vandaag te kappen en blikt in Jan-Willem Start Op vooruit.

Al acht jaar lang komt de boom die in de decembermaanden de Tweede Kamer siert uit het Kuinderbos in de Noordoostpolder. "Staatsbosbeheer levert al 28 jaar een kerstboom aan de Tweede Kamer en de laatste acht jaar hadden wij die eer", vertelt Harco Bergman. Het was dit jaar wel even zoeken om een geschikte boom te vinden. "Dit jaar hadden ze wat bijzondere eisen. Dat komt omdat de Tweede Kamer verbouwd wordt. Hij moest wat smaller zijn, want hij moet door een heel smal gangetje daar naartoe gebracht worden, maar hij moest het liefst wel een meter of 7 à 8 zijn. Dus dat was wel even zoeken, want we hebben juist hele grote volle bomen. Maar uiteindelijk heb ik er één gevonden.”

Fijnspar onder hoogspanning

Vanmiddag om 13.00 uur wordt dé kerstboom voor de Tweede Kamer omgezaagd. Dat is overigens niet zomaar een willekeurige kerstboom in het Kuinderbos, maar een fijnspar die daar speciaal voor gekweekt is. In het bos bevindt zich namelijk een hoogspanningstracé, die loopt van Vollenhove naar Friesland. "Daar mogen geen grote bomen onder staan, want anders zou de stroomvoorziening voor onze Friese medeburgers in gevaar komen. Daar hebben wij kerstbomen onder geplant. Als ze vlakbij die masten staan, kunnen ze een meter of acht worden zonder dat dat een probleem oplevert. Daarna moeten ze wel om. Dus het zijn bomen die toch omgezaagd moeten worden en ons een laatste keer verblijden met kerst."

Bekijk het hele fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie