Nieuws

Erik Dijkstra vindt rel rondom One Love aanvoerdersband heel teleurstellend

foto: ANP / Frank Ruiterfoto: ANP / Frank Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Dijkstra vindt rel rondom One Love aanvoerdersband heel teleurstellend

Dit weekend ontstond er een flinke rel nadat Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü de One Love aanvoerdersband weigerde te dragen. In Jan-Willem Start Op! blikt Erik Dijkstra terug.

De tiende speelronde in de eredivisie stond in het teken van de nationale coming-outdag. Daarom zouden de aanvoerders van alle clubs de One Love aanvoerdersband dragen. Deze staat symbool voor onder andere lhbtiq+ acceptatie binnen het voetbal en is daarmee tegen alle vormen van discriminatie. Dit weekend weigerde Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü om de band te dragen vanwege geloofsovertuigingen. Zo zei hij in een statement: "Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur. Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten."

'Echt teleurstellend'

“Ik moet je eerlijk zeggen, ik vond dat toch wel lastig hoor. Omdat hij dat zelf ook zo nadrukkelijk koppelt aan zijn geloof", reageert Erik Dijkstra in Jan-Willem Start Op. "Eigenlijk zegt hij dan impliciet: mijn geloof vindt homo's, mensen die anders zijn, eigenlijk niet oké." Kökçü was niet de enige aanvoerder die de band weigerde, ook Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg de One Love aanvoerdersband niet. "Je probeert een positief statement te maken op die manier en vervolgens wordt het iets heel negatiefs waar iedereen overheen valt", vindt Erik Dijkstra. "Ook echt teleurstellend. Ik kan me voorstellen dat veel mensen ook wel met een beetje verdriet daarnaar hebben zitten kijken."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Erik Dijkstra vindt rel rondom One Love aanvoerdersband jammer: "Heel teleurstellend"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie