Nieuws

Status Quo-bassist Alan Lancaster overleden

foto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Status Quo-bassist Alan Lancaster overleden

Alan Lancaster is zondag op 72-jarige leeftijd overleden. Hij leed al langere tijd aan zenuwaandoening MS. Lancaster staat bekend als medeoprichter en bassist van Status Quo.

Begin 1962 richt de 13-jarige Alan Lancaster samen met klasgenoot Francis Rossi de beatgroep The Scorpions (niet te verwarren met de gelijknamige band achter Wind of Change en Rock You Like a Hurricane) op. Met drummer Alan Key en toetsenist Jess Jaworski treedt de piepjonge band op in Engelse kroegjes.

Na vele naamswijzigingen gaat de band vanaf 1969 verder als Status Quo. Van de originele samenstelling blijven uiteindelijk alleen Lancaster en Rossi nog over. Inmiddels hebben ook gitarist en songwriter Rick Parfitt en drummer John Coghlan zich bij de band gevoegd.

Live Aid

Met deze formatie, ook wel bekend als de Frantic Four, scoort Status Quo in de jaren zeventig grote hits met Whatever You Want, Down Down en Roll Over, Lay Down. In 1985 schudt het Wembley Stadium op zijn grondvesten als Status Quo de openingsact van Live Aid in Londen mag verzorgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat is voor Alan Lancaster zijn laatste concert in lange tijd voor Status Quo. Bandleden Rossi en Parfitt nemen namelijk in het geheim nieuwe muziek op. Wanneer Lancaster hierachter komt, besluit hij na vijftien opgenomen albums uit de band te stappen.

Als protest besluit hij een rechtszaak aan te spannen tegen Status Quo. “Ik wilde Status Quo beschermen”, vertelt hij. “Het was alsof er een kind van me was ontvoerd.” Lancaster verliest de rechtszaak en dus mag Status Quo met de nieuwe bassist John Edwards onder dezelfde naam optreden.

Quote

Het was alsof er een kind van me was ontvoerd.

Alan Lancaster over de rechtszaak tegen Status Quo

Comeback

Alan Lancaster vertrekt naar Australië, waar hij als bassist speelt voor The Party Boys en The Bombers. Toch besluit hij terug te keren naar Status Quo. Een kleine dertig jaar na zijn ruzie met de band Lancaster zijn ruzie met Status Quo bij. In 2013 en 2014 treedt de band in de originele samenstelling nog een paar keer samen op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De afgelopen jaren leed Lancaster aan de zenuwaandoening MS. Op 26 september meldt muziekjournalist Craig Bennett, tevens een goede vriend van Lancaster, dat hij is overleden. “We zijn er allemaal kapot van”, vertelt zijn vrouw Dayle in het overlijdensbericht. “Alan had een prachtige gevatheid en een fantastisch droog gevoel voor humor.”

Ook Francis Rossi betreurt het overlijden van zijn jeugdvriend, waarmee hij samen grote successen behaalde. “Alan was een belangrijk onderdeel van het enorme succes van Status Quo in de jaren zestig en zeventig. Ik zal altijd mooie herinneringen overhouden aan onze eerdere jaren.”

Status Quo in de NPO Radio 2 Top 2000

Status Quo staat in 2020 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Whatever You Want is met plek 534 hun hoogst genoteerde nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie