Nieuws

Daan lijdt aan leukemie: "Ik wist niet dat ik deze kracht in me had"

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Daan lijdt aan leukemie: "Ik wist niet dat ik deze kracht in me had"

De 22-jarige Daan lijdt aan acute myeloïde leukemie (AML). Het had weinig gescheeld of de ziekte had hem zijn leven gekost. Jan-Willem Roodbeen ging in gesprek met Daan.

“Op het eerste moment is het heel onwerkelijk”, vertelt Daan over de dag waarop hij hoort dat hij kanker heeft. “Dat is heel moeilijk. Leukemie is niet een hele fijne ziekte. Het zit in je bloed, zit meteen overal en is redelijk moeilijk behandelbaar. Dat is iets heel raars om mee om te gaan.”

Het leven van de bedrijvige Daan staat vanaf dat moment op z'n kop. “Ik studeerde, was kitesurfinstructeur en deed enorm veel dingen. Opeens moet je dat allemaal stopzetten en ga je ziekenhuizen in waar niemand bij je op bezoek mag komen.”

Longinfectie

Tijdens Daans tweede chemokuurtherapie gaat het helemaal mis. Hij krijgt een longinfectie en zijn hart functioneert niet meer helemaal goed. Door de chemo werkt het afweersysteem van Daan ook niet meer. Hij eindigt op de IC.

"De leukemie was nog teveel aanwezig, waardoor ze verwachtten dat mijn afweersysteem niet meer zou herstellen", vervolgt Daan. "Toen zeiden ze: 'Hier houdt het op. Je moet nu afscheid nemen van je vrienden en familie.'”

Bekijk de reportage hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je meer weten?

Op NPO Kennis is een reeks artikelen over het ontstaan, de gevolgen en de behandeling van kanker te vinden. Klik hier om de serie te lezen.

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 steunt van maandag 6 t/m vrijdag 10 september de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding met de actie 100 uur voor KWF. Een plaatje aanvragen kan via de NPO Radio 2-app en kost niets! Wil je toch een donatie doen ten behoeve van KWF Kankerbestrijding? Dat kan via KWF.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie