Nieuws

Robbert Blokland: 'Je kan discussiëren of het een leuke grap is, maar het hoort er een beetje bij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Blokland: 'Je kan discussiëren of het een leuke grap is, maar het hoort er een beetje bij'

De klap die Will Smith uitdeelde bij de Oscars is waar iedereen het vanochtend over heeft. Het overschaduwt daarmee het échte Oscar-nieuws, zo vertelt filmkenner Robbert Blokland in Jan-Willem Start Op.

De 94ste editie van de Oscars gaat de geschiedenisboeken in als de editie waar de gewonnen prijzen het minst in de spotlight staan. Iedereen heeft het voornamelijk over het moment dat plaatsvond tussen Will Smith en Chris Rock. Terwijl Chris Rock als presentator op het podium staat om een prijs uit te reiken, maakt hij een aantal grappen. Eén daarvan over de vrouw van Will Smith, Jada Pinkett Smith. Hij grapte dat ze haar wel zouden kunnen gebruiken voor G.I. Jane II en doelde daarmee op haar nieuwe kapsel. “Eerst moet Will Smith lachen om de grap”, legt Robbert Blokland uit. Jada kan er echter niet om lachen. Ze heeft dit nieuwe kapsel omdat ze de ziekte alopecia heeft, een haaraandoening waar je plotseling gedeeltelijk kaal van wordt. “Als Will Smith de blik van zijn vrouw ziet, knapt er iets in zijn hoofd en rent hij het podium op om Chris Rock een klap te geven.”

‘Hoort erbij’

“Je kunt discussiëren of het een leuke grap is, maar het hoort er een beetje bij”, vertelt Robbert. Tijdens de uitreiking van de bekendste filmprijzen ter wereld worden er ieder jaar grappen gemaakt. Zo stond vannacht bijvoorbeeld ook comédienne Amy Schumer op het Oscar-podium grappen te maken. “De toon was wel harder dan de afgelopen jaren, maar je weet dat het erbij hoort.”

Sneu voor de makers

Dat de klap het enige is waar iedereen over praat, vindt Robbert Blokland jammer. “Het is heel sneu voor de makers”, legt hij uit. “Want je eert mensen die iets ontzettends moois hebben gemaakt. Een mooie film, een mooie rol, een mooie montage. Daar hebben we het niet over nu. Terwijl de film die heeft gewonnen, CODA, een schitterende film is over een tienermeisje die als enige horende in een gezin met dove mensen een zangcarrière beoogt.” De film wint drie prijzen: beste film, beste scenario en beste mannelijke bijrol. Het is daarmee de eerste keer dat een dove acteur die prijs won. De beste vrouwelijke bijrol werd voor het eerst gewonnen door een queer zwarte vrouw, Ariana DeBose, voor haar vertolking van Anita in de remake van West Side Story.

Robbert Blokland over klap die Will Smith uitdeelde bij Oscars: 'Laatste woord nog niet over gesproken'

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie