Nieuws
BNNVARA

Waarom blijft mijn energieprijs stijgen? Energie-expert René Peters geeft antwoord

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom blijft mijn energieprijs stijgen? Energie-expert René Peters geeft antwoord

Stijgende energieprijzen, de kans is groot dat ook jij ermee te maken hebt. Hoe kan het dat die prijs ongeremd lijkt te stijgen? Energie-expert René Peters van TNO geeft uitleg in Jan-Willem Start Op!

Sinds de tweede helft van 2021 stijgen de energieprijzen. Zeker vanaf de start van de oorlog in Oekraïne is de prijs voor gas en elektriciteit voor veel Nederlanders vermenigvuldigd. Toch is de inkoopprijs van gas in de afgelopen weken juist met 45% gedaald. Volgens René is dit nog niet waarneembaar in de consumentenprijs door het feit dat de contracten elke paar maanden worden aangepast. Daarnaast hangt de prijs van jouw energie vooral af van hoeveel de leverancier heeft betaald. Veel leveranciers hebben maanden geleden groots ingekocht vanwege de onzekerheid rond het toekomstige aanbod. Dat biedt meer zekerheid qua voorraden, maar zorgt ook voor meer kosten. Je betaalt nu dus voor de energie die voor de prijsdaling is ingekocht.

Hoe zorg je er dan voor dat je je energieprijzen zo laag mogelijk houdt? Volgens René is het vooral belangrijk om niet in paniek te raken en dus niet zomaar van aanbieder te wisselen. De kans is dan namelijk groot dat je nog meer gaat betalen. Daarnaast zou je toch ook gewoon je verbruik moeten verminderen. "De thermostaat een graadje lager, iets korter douchen en als je het nog niet hebt gedaan misschien toch nog wat isoleren."

Verder legt René ook nog uit wat de voor- en nadelen van een prijsplafond zijn en wat je in overweging moet nemen bij het bepalen van je termijnbedrag.

Beluister het volledige gesprek hieronder.

René Peters over stijgende energieprijs

Ster advertentie
Ster advertentie