Nieuws
BNNVARA

Hondenbescherming wil straffen voor vuurwerkafstekers: 'Stress en trauma's bij honden'

foto: ANP / Richard Brockenfoto: ANP / Richard Brocken
  1. Nieuwschevron right
  2. Hondenbescherming wil straffen voor vuurwerkafstekers: 'Stress en trauma's bij honden'

De Hondenbescherming biedt vandaag een petitie aan bij de Tweede Kamer. Ze hopen op strenger toezicht op het vuurwerkverbod.

"Wij willen gewoon dat vuurwerk uit de buurt van honden wordt gehouden", legt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming in Jan-Willem Start Op uit. Op dit moment wordt er los van oud en nieuw nog veel vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod. Volgens de Hondenbescherming is dat vrij traumatisch voor honden. "Ze vluchten weg van de lijn, rennen onder een auto, lopen de sloot in. Er zijn ontzettend veel dodelijke ongelukken, honden raken getraumatiseerd. Wij willen dat de overheid daar wat aan doet", vertelt Daphne.

Preventie en straffen

Met de petitie hopen ze te bereiken dat de overheid preventief te werk gaat en straffen uitdeelt aan vuurwerkafstekers. "Als het alleen bij oud en nieuw blijft, dan is het nog te handelen. Dan kan je je voorbereiden als hondeneigenaar", legt Daphne uit. Zo gaan baasjes met hun hond naar vuurwerkloze gebieden zoals de Ardennen. Andere baasjes geven de honden een soort slaapmiddeltje, zodat hun hond er niets van merkt. "Dat kan als het maar één moment is, maar op dit moment is het acht maanden. Dat is afschuwelijk, dat is heel moeilijk voor baasjes om dat onder controle te krijgen."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Hondenbescherming hoopt met petitie afsteken vuurwerk tegen te gaan: 'Stress en trauma's honden'

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie