Nieuws
KRO-NCRV

Guido Weijers: 'Handen wassen? Vroeger aten we gras en speelden we in de modder'

foto: POWNED
  1. Nieuwschevron right
  2. Guido Weijers: 'Handen wassen? Vroeger aten we gras en speelden we in de modder'

Cabaretier Guido Weijers merkt aan zichzelf dat hij de discussie over corona en de maatregelen maar zoveel mogelijk aan zichzelf voorbij laat gaan. "Zelfs als je geen 'wappie' bent, maar in het redelijke midden staat, heb je van alle kanten vijanden. Dan krijg je of de wappies of de schapen tegen je. Het maakt dus eigenlijk niet uit wat je zegt. Dat is iets wat ik nog nooit heb meegemaakt."

Het is natuurlijk moeilijk om iedereen tevreden te houden, maar Weijers is ook een pleaser. Dat vertelt hij in de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. "Wel heb ik in mijn Oudejaarsconference gezegd dat het feit dat we gewoon met teveel mensen zijn, voor tachtig procent van alle grote problemen in de wereld zorgt. Dus we kunnen best de vraag stellen: wie zou er weg kunnen? Uiteindelijk kunnen we natuurlijk niet moreel beslissen wie er op deze wereld weg moet. Het allermooiste zou zijn als moeder natuur zelf met iets komt. En dan hebben we iets en houden we het nog tegen ook."

Doorgeslagen?

Van Velthuysen vraagt zich af of Weijers vindt dat we zijn doorgeslagen? "Zeker! Mijn haren gaan al overeind staan als ik mensen een plastic handschoentje zie pakken bij het tankstation. Dan denk ik, 'kom op man!' Als ik zie dat mensen nu Kleintje Yakult drinken dan denk ik: wij dronken vroeger gewoon melk en roken gewoon of iets bedorven was, we keken niet of iets over de datum was. En anders liet je hem nog drie dagen staan en had je yoghurt", aldus Weijers.

We moeten niet zo kleinzerig zijn met z'n allen: "Tegenwoordig heeft een op de zeven kinderen lactose-intolerantie, vroeger had een op de zeven gewoon constant diarree. Maar je zeikte niet. Vroeger aten we gras en speelden we in de modder. Zo bouw je weerstand op, maar met twaalf keer per dag je handen wassen bouw je volgens mij geen weerstand op."

'Als jij je wilt vaccineren, ben ik nog steeds je vriend'

Weijers blijft dan ook lekker normaal doen en blijft qua opvattingen gewoon in het midden: "Als jij je wilt laten vaccineren ben ik nog steeds je vriend en als jij dat niet wil, dan geef ik je ook een knuffel. Ik ben nergens bang voor." Het is volgens hem belangrijk om de vrijheid te hebben om zelf te kiezen en elkaar te accepteren: "Er is een groep die zich laat vaccineren en een groep die accepteert de risico's. Waarom kunnen die twee niet gewoon naast elkaar bestaan? Ze kunnen elkaar besmetten. Maar de ene groep accepteert dat en de andere is ertegen ingeënt."

#33 - OP Z'N KOP! met cabaretier Guido Weijers - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie