Nieuws

Huub van der Lubbe over muziek De Dijk: 'Ieder instrument heeft z’n eigen wiebel'

foto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Huub van der Lubbe over muziek De Dijk: 'Ieder instrument heeft z’n eigen wiebel'

In 1981 zette De Dijk voor het eerst voet op een groot podium. Nu, veertig jaar later, staan ze de Ziggo Dome. Met oude én nieuwe muziek.

Alhoewel de tijd voorbij is gevlogen voelt het voor leadzanger Huub van der Lubbe langer. “We zaten in een TGV, maar ook in een soort tegen-de-tijd-in-machine”, grapt de zanger. Twee jaar terug verklapt de directeur van de Ziggo Dome zijn stille droom aan de band: De Dijk op zijn podium. "Dan bestaan we precies veertig jaar. Toen speelden we ons eerste optreden in Paradiso. Het moest zo zijn”, zegt van der Lubbe.

Merk Je Het Niet?

Na het uitbrengen van Goed Je Weer Te Zien in juni, komt de band met het idee nóg een single uit te brengen. Het nummer moet passen bij de huidige tijd van de coronacrisis. Huub: “Toen vonden we een oud nummer waarvan we dachten: beter dan dat kunnen we het niet zeggen.”

Bart Arens laat de nieuwe single Merk Je Het Niet horen in Aan De Slag! Bekijk het interview hieronder:

Video niet beschikbaar

Wiebel

Als je De Dijk zegt, denk je al snel aan Als Ze Er Niet Is. Twee jaar geleden gaf de band in Barts Classic Track een inkijkje in de totstandkoming van de grote hit. Het nummer kent vele instrumenten die allemaal hun eigen ritmische patroon kennen. Dit samenspel – wat de band in hun nummers probeert te perfectioneren – noemt van der Lubbe de wiebel. “Dat je op een hele vanzelfsprekende manier vanuit je onderlijf begint mee te grooven”, legt de zanger uit aan de Bart. "Ieder instrument heeft een eigen wiebel".

Bekijk hieronder het fragment:

Video niet beschikbaar

Aan de slag!

Je hoort Aan De Slag! iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie