Nieuws
BNNVARA

Nederlandse reddingsteam gaat met dubbel gevoel naar huis: 'Heel wrang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse reddingsteam gaat met dubbel gevoel naar huis: 'Heel wrang'

Het Nederlandse USAR reddingsteam keert na dagenlang zoeken in het rampgebied in Turkije weer terug naar huis. In Jan-Willem Start Op! geeft reddingswerker Jop Heinen een laatste update.

Vrijdagmiddag deed het team de laatste redding, afgelopen weekend troffen ze geen levende slachtoffers meer aan onder het puin. "Een jongetje van 8 jaar oud, Ibrahim", vertelt Jop. "Toen waren we al meer dan honderd uur na de aardbeving, dus wij als team hadden eigenlijk bijna niet meer de hoop dat we nog iemand zouden vinden. Ja, en als dat op zo'n moment dan toch gebeurt, dat je een jochie van 8 onder het puin vandaan haalt. Dat doet iets met iedereen."

'Heel wrang'

Na dagenlang zoeken, keert het team nu huiswaarts. In totaal heeft het Nederlandse team 12 mensen en een hond kunnen redden. "Het is voor ons team fijn om naar huis te gaan reizen na zeven van die hele heftige dagen en nachten", vertelt Jop. Toch gaat het team met een heel dubbel gevoel naar huis. "Het is zo'n afschuwelijke situatie die we hier achter ons laten. Het voelt heel wrang. Dat je zelf de geruststelling hebt dat je weer naar een thuis gaat, terwijl mensen hier in dit gebied nog jaren met de afschuwelijke gevolgen van de aardbeving te maken hebben. Los nog van hoeveel dierbaren ze wel niet kwijt zijn geraakt."

Reddingswerkers halen 100 uur na de aardbeving 8-jarig jongetje levend onder het puin vandaan

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie