Nieuws
BNNVARA

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen live vanuit Kiev: 'Mensen zitten aan het eind van hun latijn'

  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen live vanuit Kiev: 'Mensen zitten aan het eind van hun latijn'

Dag vijf van de oorlog in Oekraïne en in Kiev waren vanochtend alweer meerdere explosies. Wouter en Frank bellen in Jan-Willem Start Op! met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, die ter plaatse is.

"Het zijn lange dagen en vooral ook lange nachten geweest. Omdat hier ook steeds het luchtalarm afgaat", vertelt Hans Jaap Melissen. De oorlogsverslaggever is al een aantal dagen in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Vooralsnog zit hij nu niet in de gevarenzone, volgens Melissen zijn dat nu voornamelijk nog de randen van de Kiev waar geschoten wordt. "Maar het is hier wel echt heel erg gespannen. De mensen zijn uitermate bezorgd. Ze weten natuurlijk ook dat er vredesbesprekingen zijn, maar verwachten daar nog niet meteen iets heel goeds van."

'De enige manier om het te doen'

Tijdens de onrustige nachten slaapt de oorlogsverslaggever in een hotel. Het hotel heeft z'n eigen schuilkelder, waar mensen soms ook de hele nacht doorbrengen. "Ik doe dat niet", vertelt Melissen. "Omdat ik het zo inschat dat er nu geen rakettenregen is, lukraak, op het hart van Kiev. Zodra dat zou beginnen, ga ik wel naar de schuilkelder. Er is ook een verschil hè? Ik moet gewoon werken en scherp blijven, dus ik slaap gewoon in een prima bed op een prima kamer. En dat is ook de enige manier als je oorlogsverslaggever bent, om het te doen. Want anders zou ik ook op een stoeltje 's nachts zitten en niet slapen. Daar word je na een aantal dagen knettergek van, natuurlijk. Dat kan niet."

Enorme spanningen

Een opvallende ontwikkeling dit weekend waren de dreigingen van Poetin om nucleaire wapens op scherp te zetten. "Ik zie dit zelf als een soort dreigende taal", legt Melissen uit. "Kernwapens zijn natuurlijk vaker ingezet als dreiging en uiteindelijk gebeurt het dan niet. Mensen hier zijn er wel heel bang voor. Het heeft enorm de spanning voor de mensen die hier wonen verhoogd. En met veel slaapgebrek, steeds die sirenes, mensen zitten wel een beetje aan het eind van hun latijn, kun je zeggen."

Beluister hieronder het hele gesprek:

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen live vanuit Kiev: "Mensen zitten wel een beetje aan het eind van hun latijn"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie