Nieuws
BNNVARA

Wat ga je merken van landelijke staking in het streekvervoer?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat ga je merken van landelijke staking in het streekvervoer?

Het streekvervoer startte vanochtend opnieuw met een landelijke staking. Marijn van der Graag van FNV verwacht dat de impact voor reizigers groot zal zijn, zo vertelt hij in Jan-Willem Start Op.

"Ik denk dat je er heel veel van gaat merken", legt Marijn uit. Hij verwacht dat zeker 80 procent van het streekvervoer niet zal rijden. De staking is vandaag begonnen en zal in totaal vijf dagen duren. "Gezien de eerdere stakingen is de actiebereidheid heel erg hoog, dus ik vermoed dat sowieso alle vakbondmensen het werk neer zullen leggen. En de vraag is wat het restant gaat doen, of dat überhaupt nog gaat rijden. En de eerste berichten zijn dat bijna alles stilligt."

'Rek is eruit'

Het streekvervoer staakt opnieuw, omdat ze niet tot een akkoord zijn gekomen in de cao-onderhandelingen. De werkgevers hebben een loonsverhoging van 8 procent voorgesteld, maar de vakbonden eisen een loonsverhoging die gelijk is aan de inflatie. "De kern waar het om gaat, is dat die werkdruk gigantisch hoog is", vertelt Marijn. Wat het werk zwaar maakt, is dat de roosters erg onregelmatig zijn. "Mensen zitten futloos thuis en als klap op de vuurpijl willen werkgevers voor die 8 procent die nu op tafel ligt nog meer flexibiliteit. Nog onregelmatiger aan de slag gaan. Ja, dat is voor ons echt een brug te ver."

Beluister hieronder het hele gesprek:

Staking streekvervoer noodzakelijk volgens Marijn van der Graag: "De rek is eruit"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie