Nieuws
BNNVARA

Sterft deze vogelsoort nu ook uit na de dodo en de T-Rex?

foto: Kevin Schafer / AlTofoto: Kevin Schafer / AlTo
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterft deze vogelsoort nu ook uit na de dodo en de T-Rex?

Hoera, het is vandaag internationale Maleo-dag, oftewel de dag van het hamerhoen! In Spijkers met Koppen vertelt onderzoeker Marc Argeloo waarom het zo belangrijk is dat er meer aandacht komt voor deze vogel.

Het hamerhoen wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Marc Argeloo doet al dertig jaar onderzoek naar deze vogel en ziet het aantal steeds verder afnemen. Het hamerhoen komt voor op het Indonesische eiland Sulawesi en is daar erg geliefd. “Het is de panda van het eiland. Er is een coffeeshop naar vernoemd en er zijn mokken te koop met de afbeelding van de vogel erop”, vertelt Marc.

Het hamerhoen heeft de grootte van een flinke boerderijkip, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. “Hij is heel mooi zalmkleurig op de borst. Hij heet in het Latijn Macrocephalon – groot kop, er zit dan ook een soort helm op zijn kop. Verder is hij zwart en wat wit en heeft hij een wat opgewipte staart”, vertelt de onderzoeker.

foto: Kevin Schafer / AlTo

Een hamerhoen

Een omelet voor vijf personen

Het meest bijzondere aan het dier is toch wel de eieren die de vrouwtjes leggen en in kuilen onder de grond begraven. “Die zijn vijf keer groter dan een normaal ei. Als je dat naar mensen omrekent zou dat betekenen dat een vrouw van zestig kilo een baby van twaalf kilo baart”, zegt Marc.

De grootte van deze eieren is ook één van redenen dat ze met uitsterven worden bedreigd, merkte Marc tijdens zijn onderzoek op Sulawesie. “Van één ei kun je vijf omeletten bakken. Dorpsbewoners eten ze graag en gouddelvers zetten hun tentjes naast de kuilen. Dan hebben ze altijd eieren te eten!”

Marc hoopt dat meer mensen het hamerhoen als panda omarmen en mee willen helpen om te voorkomen dat de vogel uitsterft.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek over het hamerhoen? Luister het fragment hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie