Nieuws
BNNVARA

Wow! Björn rende geblinddoekt 163 km om geld op te halen voor goed doel

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wow! Björn rende geblinddoekt 163 km om geld op te halen voor goed doel

Terwijl een groot deel van Nederland afgelopen weekend lekker in de zon zat, probeerde Björn van Loon een record te verbreken. In Jan-Willem Start Op! vertelt hij er alles over.

De aanleiding voor Björns recordpoging is zijn dochtertje Maja. "Ze is nu zes jaar en ze is vanaf de geboorte al blind. Dat weten we vanaf dat ze drie maanden was", vertelt Björn. Ze werden in die tijd geholpen door het diagnostisch centrum van het Bartiméus Fonds, die snel tot een diagnose konden komen.

"Ik heb zelf gemerkt hoe ongelofelijk zinvol het is om snel antwoord te hebben. Die gebroken nachten zijn al super vermoeiend en dan is er ook nog iets met je kind. Dat was heel verdrietig nieuws, maar tegelijkertijd ook heel fijn. Want dan weet je in ieder geval precies wat er aan de hand is en kun je van daaruit weer verder. Dat gun ik iedereen."

Geblinddoekt record

Dat is ook de reden dat Björn afgelopen weekend een recordpoging deed, om zoveel mogelijk geld op te halen voor dat diagnostisch centrum. Met een blinddoek op heeft Björn 24 uur gerend over de atletiekbaan in Ede. Het huidige record stond tot dit weekend op 80 kilometer en daar is Björn in ieder geval ruimschoots overheen gegaan. "Het is uiteindelijk, als ik het goed gezien heb bij m'n crew, is het 163 kilometer geworden", vertelt hij.

'Een beetje naar links'

De komende dagen zal Björn in z'n slaap waarschijnlijk nog de kreten 'een beetje naar links' en 'een beetje naar rechts' horen. Tijdens de 24 uur durende recordpoging werd hij namelijk continu mondeling begeleid, zodat hij nergens tegenaan zou rennen. "Ik heb wel spierpijn. Ik heb deze afstanden vaker gerend en dan kom ik er beter vanaf. Maar het hele tijd reageren op iemand anders beoordeling is intens zwaar", vertelt Björn.

Met de actie heeft Björn al €7.408 opgehaald. Wil je hem nog graag steunen? Dat kan hier.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie