Nieuws
BNNVARA

Wereldwijde succes De Slag om de Schelde verrassing voor Matthijs van Heijningen

foto: ANP / Marco de Swartfoto: ANP / Marco de Swart
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldwijde succes De Slag om de Schelde verrassing voor Matthijs van Heijningen

De Nederlandse film De Slag om de Schelde staat al wekenlang bovenaan in de lijst met best bekeken films op Netflix. In Jan-Willem Start Op spreken Jan-Willem en Jeroen regisseur Matthijs van Heijningen.

Sinds de film De Slag om de Schelde op Netflix is verschenen, blijft hij al weken bovenaan staan in de lijst met de best bekeken films wereldwijd. In 67 landen van de 80 staat hij op één als beste speelfilm. De Nederlandse productie werd geregisseerd door Matthijs van Heijningen. "Ongelofelijk", reageert hij in Jan-Willem Start Op. "Dat kwam wel echt als een verrassing, moet ik eerlijk zeggen."

Nederlandse film op de kaart gezet

Matthijs was 2,5 jaar met deze film bezig en noemt het succes een droom. De Slag om de Schelde gaat over oorlog, liefde, onbereikbare doelen en vrijheid. "En de opofferingen die je moet doen om die vrijheid te bereiken. Ik denk dat dat nu gewoon heel erg aanspreekt", vertelt Matthijs. Hij is op dit moment in een Italiaans dorpje en keek toch heel even op Netflix. "En toen stond hij dus in Italië op één en dacht ik: 'Nou, dat is een fout.' Even later sprak ik vrienden uit Zweden, daar stond 'ie ook op één. En toen begon het een beetje te dagen. Fantastisch echt." Waar Matthijs na dit wereldwijde succes van zijn film het meest trots op is? "Ik ben wel heel erg trots dat we de Nederlandse film op de kaart hebben gezet. Ook de cast en de crew. Daar ben ik nog wel het meest blij mee", legt hij uit.

Beluister het hele gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie