Nieuws
BNNVARA

Wat betekent het voor jou als het nieuwe pensioenstelsel erdoor komt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het voor jou als het nieuwe pensioenstelsel erdoor komt?

Er kan binnenkort best weleens het één en ander gaan veranderen voor je pensioen. In Den Haag wordt vandaag namelijk gedebatteerd over het nieuwe pensioenstelsel. Wat dat precies inhoudt? Politiek verslaggever Thomas van Groningen praat je in Jan-Willem Start Op! bij.

Een grote verandering van het nieuwe pensioenstelsel zou zijn dat het meer meebeweegt met de economie. "In het geval dat de economie beter gaat, kan je met dat nieuwe stelsel meer pensioen krijgen. Maar het betekent ook dat als het straks slechter gaat met de economie, je ook sneller een lager pensioen krijgt", legt Thomas uit.

Iedereen een eigen potje

Al het pensioengeld, 1500 miljard, zit nu in een hele grote pot. Ook daar zou met het nieuwe pensioenstelsel verandering in komen. "Iedereen krijgt dan z'n eigen potje. Daar zit een beetje het ingewikkelde nu. Die 1500 miljard moet nu onder iedereen verdeeld worden", vertelt Thomas. "Dus in de komende paar jaar, als deze wet erdoorheen komt, dan moet jouw pensioenfonds gaan kijken: 'Oké, van het geld dat we in die kas hebben zitten, hoeveel daarvan is van jou?' Maar dat is het grote pijnpunt, want hoe weten we nou precies welk deel van dat geld van jou is en welk deel van een ander?"

Verkiezingen

Het is ook best nog mogelijk dat het nieuwe pensioenstelsel er niet door komt. "De caoliteitpartijen in de Tweede Kamer zijn nu voor. Maar het moet ook nog door de Eerste Kamer. En in die Eerste Kamer meoten bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid en GroenLinks mee, want anders hebben ze geen meerderheid. En wat belangrijk is bij de Eerste Kamer, daar zijn in maart verkiezingen voor. Dus als het nou nog wat langer zou duren, zou dat beteken dat als er verkiezingen zijn geweest - en dan kijk ik naar de peilingen - dan gaat het niet lukken met dat nieuwe pensioensysteem."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Wat betekent het voor jou als het nieuwe pensioenstelsel erdoor komt? Thomas van Groningen legt uit!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie