Nieuws
BNNVARA

Jan-Willem Start Op beantwoordt jouw brandende vragen over de energieprijzen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem Start Op beantwoordt jouw brandende vragen over de energieprijzen

Gisteren werd tijdens Prinsjesdag meer bekend over de plannen van het Kabinet rond de sterk stijgende energieprijzen. Zo komt er een hogere energietoeslag voor lage inkomens en een prijsplafond dat ervoor zorgt dat de kosten voor energie enigszins beperkt blijven. Toch hebben veel Nederlanders nog vragen over de maatregelen. Jan-Willem Start Op! geeft antwoord op die vragen in een speciaal energie-vragenuur.

In de studio schoven René Peters en Karin Radstaak aan. Peters is directeur gastechnologie bij onderzoeksinstelling TNO en kan vanuit zijn functie antwoord geven over het gebruik van energie. Radstaak werkt bij Nibud en kan antwoord geven op financiële vragen, bijvoorbeeld rond termijnbedragen en het prijsplafond. Dit waren de belangrijkste vragen:

John - Wat houdt het prijsplafond concreet in?
René: Als je een basishoeveelheid gas en elektriciteit gebruikt, ga je niet veel meer betalen dan dat plafond. Qua bedrag zou dat ongeveer neerkomen op €1,50 per kuub voor de eerste 1200 kuub gas en ongeveer €0,70 per kWh voor de eerste 2400 kWh die je per maand gebruikt. De exacte bedragen en details moeten nog wel bekend worden. Bij verbruik boven de gebruiksgrens, ga je meer betalen per kuub of kWh.
Karen: De lagere prijzen zijn ongeveer de bedragen van voor de situatie in Oekraïne, toen de prijzen ook al stegen.

Wilma - Is lauw douchen zuiniger qua verbruik?
René: Ja, dat is zeker zuiniger. Je zou daarnaast ook je keteltemperatuur iets kunnen verlagen. Dan verbruik je minder, maar heb je nog steeds warm water. (Zet je keteltemperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden, want anders vergroot je de kans op legionella - red.)

Anita - Mijn energiebedrijf heeft zonder toestemming mijn maandbedrag met 290 euro verhoogd. Mag dat zomaar?
Karin: Als zij verwachten dat je zoveel moet betalen, kan het bedrijf inderdaad je voorschotbedrag aanpassen. Vroeger kon je die dan zelf weer terugdraaien, maar dat is bij veel energiebedrijven niet meer mogelijk.
René: Dat is ook een beetje om jezelf te beschermen, want het brengt je alleen maar in grotere problemen als je opeens duizenden euro's moet bijbetalen.

Peter - Wat houdt het prijsplafond in voor huishoudens die stadsverwarming gebruiken?
Karin: Dat is nog niet bekend. Er is nog heel weinig duidelijk over uitzonderingssituaties voor mensen die op een andere manier stroom verbruiken of opwekken.
René: Tot nu toe is de afspraak dat de prijs voor stadsverwarming nooit hoger mag zijn dan de gasprijs. Nu is de prijs voor warmte meegestegen met de gasprijs, terwijl het opwekken van die warmte eigenlijk niet veel duurder is geworden. Dat gebeurt namelijk niet alleen met behulp van gas.

Naast bovenstaande vragen gaven René en Karin ook nog antwoord op vragen over het berekenen van stroomverbruik, daltarief in de avonduren en de gevolgen van het failissement van een energiemaatschappij. Beluister het hele vragenuurtje hieronder.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie