Nieuws
BNNVARA

Het gaat niet goed met de merel: kunnen we de vogel nog redden?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat niet goed met de merel: kunnen we de vogel nog redden?

Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling, door het hele land gaan mensen massaal vogels tellen. De Vogelbescherming wil met deze telling bijhouden hoeveel vogels we in Nederland hebben. Tellingen uit eerdere jaren laten zien dat het aantal merels sterk afneemt. Professioneel vogelteller en bioloog Camilla Dreef legt in Spijkers met Koppen uit hoe we de merel kunnen redden.

Als Camilla Dreef het prachtige gezang van de merel hoort, denkt ze gelijk aan de lente. "Een paar weken geleden hoorde ik in de ochtend zacht gebrabbel in de tuin. Ik spiek naar buiten en zie een merelman zingen. Het was nog hartstikke koud maar op dat moment had ik voorjaarskriebels." Zomaar een merel in je tuin wordt steeds zeldzamer. De afgelopen tien jaar zijn is een kwart van de merel populatie in Nederland verdwenen.

Het jaar van de merel

Dit jaar roept de Vogelbescherming 2022 uit tot het Jaar van de Merel. Camilla Dreef en haar collega's proberen te achterhalen waarom zoveel merels verdwijnen. De vogelsoort heeft een aantal jaar last gehad van het Usutuvirus, een typische vogelgriep. Het virus is nu grotendeels verdwenen, maar het aantal merels neemt nog steeds af. Biologen vermoeden dat merels te weinig voedsel kunnen vinden. Steeds vaker kiezen mensen voor stenen in de tuin. Camilla moedigt mensen juist aan om een grasmat in de tuin te leggen. "Haal niet alle bladeren weg maar laat wat liggen en zorg dat je de meidoorn in je tuin hebt daar zijn merels dol op.”

Een halfuurtje vogels tellen

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling worden mensen gevraagd in hun eigen tuin of balkon vogels te tellen. In de winter heb je namelijk de meeste vogels in je tuin. In deze tijd hebben vogels last van voedselschaarste en zijn ze afhankelijk van het voedsel in tuinen. Door dit weekend massaal vogels te tellen kan de vogelbescherming zien hoe het aantal vogelsoorten en vogelaantallen door de jaren veranderen. Camilla: "Je ziet dat de merel vroeger altijd op plek drie stond maar de afgelopen jaren is de merel afgezakt naar plek vijf. Nu staat de pimpelpees op nummer drie."

Om mee te doen aan de Tuinvogeltelling hoef je maar een half uur lang vogels te tellen. Luister het gesprek in Spijkers met Koppen vier keer achter elkaar en tel ondertussen de vogels in je tuin.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie