Nieuws
BNNVARA

Zangeres Merol over schrappen abortusrecht VS: 'Het is echt een klap'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Merol over schrappen abortusrecht VS: 'Het is echt een klap'

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft afgelopen vrijdag het landelijk recht op abortus geschrapt en dat maakt wereldwijd veel los. "Heel beangstigend", reageert Merel Baldé, ofwel zangeres Merol, op het nieuws in Zomerspijkers.

Doordat het Amerikaans Hooggerechtshof het landelijk recht op abortus schrapt, komt de abortuswetgeving weer in handen van de staten. In de helft van alle Amerikaanse staten liggen wetten klaar om abortus te verbieden, of om de vrije keuze te beperken. "Het is een klap. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor transmannen en non-binaire personen. In Nederland is net de vijf dagen bedenktijd geschrapt en dat is juist een stap in de goede richting", zegt Merel Baldé.

Ondanks dat Nederland met het schrappen van de vijf dagen bedenkentijd een stap in de goede richting zet, staat abortus nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. "In Nederland denken we, dat we de goede kant op gaan, maar het wordt nog steeds gezien als een misdaad." Merel roept mensen op om de petitie van het Humanistisch Verbond te tekenen, waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen.

Muziek schrijven

"Het nieuws houdt me veel bezig en ik zou er graag meteen een nummer over willen maken. Woede is een goede bron om te muziek te schrijven, maar het moet ook een beetje rijpen. Ik schrijf dingen op en ik hoop dat het later een nummer wordt."

Grote thema's als ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, zijn onderwerpen waar Merel nummers over maakt. Dat is soms ook eng, geeft de zangeres toe, maar "het is ook vet om kleur te bekennen". "Artiesten die ik vet vind, doen dat ook. Zoals Lil Nas X, Lizzo en Billie Eilish."

Bekijk het fragment met Merel Baldé in Zomerspijkers hieronder. Benieuwd naar de hele uitzending? Luister 'm terug via je favoriete podcast-app.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie