Nieuws
BNNVARA

Kees van der Spek over oplichters opsporen: 'Ik kan ook mededogen tonen'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van der Spek over oplichters opsporen: 'Ik kan ook mededogen tonen'

Van Ivoorkust tot Brazilië, Kees van der Spek reist als misdaadverslaggever de hele wereld rond om oplichters op te sporen. Of hij daardoor ook een ander beeld van de wereld en van de mensheid heeft gekregen? Zeker niet: "ik heb een positief wereldbeeld", vertelt Kees in Zomerspijkers. "Ik denk dat de meeste mensen deugen, waar je ook komt, de meeste mensen zijn relaxt."

Iedere drie weken reist Kees een week naar een andere uithoek van de wereld om oplichters te confronteren. Niet iedere oplichter is een persoon met alleen maar kwaad in de zin. Kees herinnert zich een zaak van een man die zich voor deed als de eigenaar van een weeshuis. De man lichtte mensen op die kinderen wilden adopteren. "De website en alles zag er supergoed uit. We hebben die man gevonden. Hij woonde in Bamenda, een oorlogsgebied in Kameroen. Het bleek een schattig mannetje te zijn. Zijn zoon had kanker en hij kon de chemotherapie niet betalen. Eerst denk je, het zijn smoesjes, maar zijn vrouw wist ook van niks."

Later kreeg Kees een brief van de lokale politie met de vraag of ze de man konden vrijlaten, omdat hij voor zijn kind moest zorgen. "Ik dacht, mijn hemel. Ik ben meer geïnteresseerd in het verhaal áchter de oplichting en vind het interessant om dat verhaal te laten zien."

Geen hulpprogramma

Mensen die opgelicht zijn en Kees benaderen willen vaak hun geld terug, maar dat gaat niet, vertelt hij. "In het uiterste geval gaan we de oplichter vinden en dan heb je genoegdoening. Ik ben geen hulpprogramma. Ik ben een journalist en laat zien wat het verhaal is." In sommige gevallen worden mensen voor duizenden euro's opgelicht, door bijvoorbeeld niet bestaande internetrelaties. Hoe overkomt je zoiets, heeft ook Kees zich afgevraagd. "Ik erger me aan twitteraars die iemand helemaal afbranden. Op het moment dat het jezelf overkomt, ben je onderdeel van het probleem en zit je er middenin. Oplichters zijn ongelofelijk geraffineerd." Of Kees zelf slachtoffer van oplichting zou kunnen worden, hij denkt van wel, zegt hij lachend. "Ik word thuis altijd Slome Spekkie genoemd."

Benieuwd naar het hele gesprek met Kees van der Spek in Zomerspijkers? Check je favoriete podcast-app en ontdek Kees zijn favoriete muziek op Spotify.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie