Nieuws
BNNVARA

Belangrijke dag voor MH17-nabestaande Evert van Zijtveld: 'Hopen dat we dit gedeelte kunnen afsluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belangrijke dag voor MH17-nabestaande Evert van Zijtveld: 'Hopen dat we dit gedeelte kunnen afsluiten'

Acht jaar na de MH17-ramp spreekt de rechtbank vandaag een vonnis uit tegen de verdachten. Jan-Willem en Jeroen belden vanochtend met nabestaande Evert van Zijtveld, die z'n twee kinderen en schoonouders tijdens de ramp verloor.

Twee jaar geleden begon het slepende rechtsproces, op 9 maart 2020. Toen spraken de dj's ook met Evert. "We hebben natuurlijk een hele zware periode gehad, dat we zo lang met de rechtszaak betrokken zijn. We zijn wel opgelucht dat nu de dag is aangekomen waarbij de rechtbank een oordeel gaat vellen over de beschuldigingen die zijn geuit door het openbaar ministerie", vertelt Evert. Voor hem is dit een ontzettend belangrijke dag. De MH17 ramp beheerst nog iedere dag zijn leven, hij gaat ermee naar bed en staat ermee op. "Het is eindelijk een dag waarin we kunnen hopen dat we het voor dit gedeelte kunnen afsluiten. We hebben onze tijd nodig om andere dingen te doen", vertelt Evert.

'Recht moet zegevieren'

De rechtbank oordeelt vanmiddag of de vier verdachten schuldig zijn. De verdachten zijn rebellencommandant Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, Doebinski's assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De kans is groot dat de verdachten niet door Rusland en Oekraïne uitgeleverd zullen worden, maar door een internationaal opsporingsbevel lopen ze, als ze veroordeeld worden, bij het verlaten van hun land wel het risico dat ze opgepakt worden. "We moeten dit accepteren, we kunnen niet anders dan zien dat die verdachten niet hier zijn", vertelt Evert. "Alleen ik hoop toch wel dat als ze in deze rechtszaak worden beschuldigd en straf krijgen door de rechtbank, dat zij dan internationaal worden opgejaagd. Recht moet zeker zege vieren."

Beluister hieronder het hele gesprek met Evert:

Belangrijke dag voor MH17-nabestaande Evert van Zijtveld: "Hopen dat we dit gedeelte kunnen afsluiten"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie