Nieuws
BNNVARA

Olivia wordt over een paar jaar de populairste meisjesnaam

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Olivia wordt over een paar jaar de populairste meisjesnaam

Julia en Noah waren afgelopen jaar de populairste jongens- en meisjesnamen, zo werd vanochtend bekendgemaakt. Opvallend is dat de naam Emma, jarenlang de populairste meisjesnaam, niet meer op één staat. Naamkundige Gerrit Bloothooft legt in Jan-Willem Start Op uit hoe dat kan.

"Als je de top 10 bekijkt zijn er zes namen die ook elders hoog staan", legt Gerrit Bloothooft uit. Populaire namen zijn volgens hem echt een Europees verschijnsel. Zo spande het er dit jaar om tussen de meisjesnamen Emma, Julia en Sophie. De naam Julia scoort ook hoog in Italië en Spanje en de naam Emma scoort juist hoog in Amerika en bij onze zuiderburen. De populaire namen van dit jaar zijn niet heel vernieuwend, ze staan al een aantal jaar hoog in het populaire namen lijstje. "Het zijn modenamen. Meestal gaat een naam een generatie mee. Je zit gewoon 20 tot 25 jaar aan de namen Julia, Sophie en Emma vast", vertelt de naamkundige.

Olivia

Eén van de namen die komende jaren een opmars zal gaan maken is Olivia. "Die staat nu op vijf en staat in Amerika en Engeland hoog. Dat zijn natuurlijk voorbeeld landen. Dus wacht maar, Olivia over een paar jaar." Ook de namen Maeve en Leo gaan volgens Gerrit komende jaren aan populariteit winnen.

Bekijk hieronder het hele gesprek terug:

Olivia wordt over een paar jaar de populairste meisjesnaam

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie