Nieuws
BNNVARA

KNVB secretaris-generaal Gijs de Jong reageert in Jan-Willem Start Op! op Nee-K

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB secretaris-generaal Gijs de Jong reageert in Jan-Willem Start Op! op Nee-K

Het besluit van Jan-Willem en Jeroen om deze winter geen aandacht te besteden aan het WK, deed nogal wat stof opwaaien. Zo liet de KNVB weten graag op deze beslissing te willen reageren in de NPO Radio 2 ochtendshow. Daar stonden de dj's wel voor open en daarom belden ze vanochtend met Gijs de Jong, secretaris-generaal bij de KNVB.

Ook bij de KNVB schoten de uitspraken van Khalid Salman, ambassadeur van het WK, in het verkeerde keelgat. "Mijn zus is lesbisch en ik kan je verzekeren, dat heeft niks met geestesziekte te maken. Dat zijn natuurlijk waanzinnige uitspraken", reageert Gijs de Jong. Terwijl Jan-Willem en Jeroen gisteren dat interview van ZDF bespraken, besloten ze - na alle berichten over de schending van mensenrechten, overleden arbeiders en slechte arbeidsomstandigheden - deze winter geen aandacht meer te besteden aan het WK. Daar is de secretaris-generaal van KNVB het niet mee eens. "Aan de andere kant heb je ook gezien dat doordat het WK er is, er veel meer aandacht is voor de arbeidsomstandigheden, persvrijheid, gelijkheid van gender en hoe we met homoseksualiteit om moeten gaan. Dus ik denk uiteindelijk dat dit vele malen meer zou bijdragen als je aandacht geeft aan oranje."

'Niet meer over van gelijkheid en eensgezindheid'

"Maar dat is toch te naïef om te denken dat je daarmee dingen in Qatar gaat veranderen? Dat gaat toch nooit gebeuren, Gijs?", reageert Jeroen. Veranderingen in een land als Qatar gebeuren natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar, benadrukken de dj's, de toewijzing voor het WK in Qatar is 12 jaar gelden al gedaan. Daarbij is het al een jaar geleden dat The Guardian naar buiten bracht dat er duizenden arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen bij de bouw van het stadion. "Zo'n WK is natuurlijk het ultieme voetbalfeest voor liefhebbers, even geen clubrivaliteit en met z'n allen achter een land staan. Ik heb het gevoel dat juist van die gelijkheid en eensgezindheid niets meer over is rondom het WK. En dan kan je net zo goed zeggen: wij moeten daar gewoon niet meer aan meedoen", vindt Jan-Willem.

Bekijk hieronder het hele gesprek:

KNVB secretaris-generaal Gijs de Jong wil graag reageren op Nee-K

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie