Nieuws
BNNVARA

Wat kun je doen als jouw baas woedeuitbarstingen heeft?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kun je doen als jouw baas woedeuitbarstingen heeft?

Eén op de vijf mensen heeft op het werk te maken met grensoverschrijdend gedrag. Wat daar achter zit en hoe je daar mee om kunt gaan? Dat legt oud-psychiater Bram Bakker uit in Jan-Willem Start Op!

"Het is goed dat we er nu naar kijken", vindt Bram. Volgens hem gaat het in deze situatie om driftkikkers die mensen slecht behandelen, vanwege issues die ze zelf hebben. Vooral in beroepen waar onder hoge druk wordt gewerkt, komen deze verhalen voor. Niet alleen in de media, maar ook in ziekenhuizen en restaurants. "We gaan echt collectief de mist in als we dit als een verzachtende omstandigheid gaan aanvoeren", vindt hij. "Het is echt geen excuus. Natuurlijk is het zo dat druk de kans op uitwassen groter maakt, maar het gaat er nu om - en dat is hopelijk de winst van deze tijd - of macht een voldoende argument is om je zo te misdragen? Het lijkt mij niet."

'Dit gaat niet over mij'

Volgens de oud-psychiater gaat het in deze gevalen om 'acting out'-gedrag. Het botvieren van jouw frustraties op iemand anders. "De uitdaging voor de mensen die dat overkomt, is dan toch om te blijven staan en te denken: 'Dit is de gekkigheid van mijn baas, maar dit gaat niet over mij.' En dat is echt heel veel moeilijker dan het nu klinkt. Maar als jij wordt uitgekafferd door een idiote baas, dan is die baas een idioot en niet jij."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Wat kun je doen als jouw baas ook woedeuitbarstingen heeft? Oud-psychiater Bram Bakker geeft tips!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie