Nieuws
BNNVARA

Een Facebook-datacenter van Mark Zuckerberg in Zeewolde?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een Facebook-datacenter van Mark Zuckerberg in Zeewolde?

Mark Zuckerberg heeft zijn peilen gericht op Zeewolde. Hij wil er het grootste datacenter van Europa bouwen, maar over de eventuele komst is veel te doen.

"De grote is vraag is: waarom Zeewolde? Volgens mij weet niemand dat ook echt", vertelt AD verslaggever Phaedra Werkhoven. Dat Facebook kiest voor Nederland is volgens haar wel te verklaren, dat heeft met de veiligheid en energievoorziening te maken. Sinds drie weken weten inwoners van Zeewolde pas dat dit gigantische datacenter er dreigt te komen. "Het probleem is nu dat negentien gemeenteraadsleden gaan stemmen over de komst van zo'n groot datacenter. Het is de grootste buitenlandse investering sinds de Tweede Wereldoorlog en landelijk vinden ze dat hier een soort van landelijke strategie voor moet komen."

'Dat is het idiote'

Het datacenter roept veel vragen op, vooral ook over de politiek in Zeewolde. "Dat het gemeentebestuur dit plan twee jaar lang geheim heeft weten te houden, dat wekt natuurlijk het gevoel van achterkamertjespolitiek op", legt Phaedra uit. De Zeewoldse gemeenteraad gaat vandaag stemmen of dit datacenter er zal komen. "Het is ontzettend spannend, want er zijn acht tegenstanders en elf voor. En van die elf voor zijn er drie twijfelaars, dat zijn de GroenLinks en PvdA-mensen. En landelijk gezien zijn GroenLinks en PvdA tegen de komst van deze energieslurper. Dus het zou zomaar kunnen dat zij uiteindelijk tegen gaan stemmen. En dat is het idiote, dat gaat hangen op twee mensen die mogelijkerwijs nog tegen gaan stemmen."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Datacenter dat Mark Zuckerberg in Zeewolde wil bouwen roept vragen op

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie