Nieuws
BNNVARA

Wat ga je merken van de estafettestaking van NS-personeel?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat ga je merken van de estafettestaking van NS-personeel?

Als je komende week met de trein reist, doe je er verstandig aan om de reisapp goed in de gaten te houden. Het NS-personeel start vandaag namelijk met een estafettestaking.

De estafettestaking begint vandaag in Noord-Nederland. Treinen in Groningen, Friesland en Drenthe zullen 24 uur niet rijden. De reden van de staking is de cao van het NS-personeel. "Het doel van de stakingen is de toekomst van NS veiligstellen", legt Roos Rahimi van FNV Spoor uit. Één van de eisen is dat het loon mee gaat stijgen met de inflatie, waarmee ze de personeelstekorten hopen op te lossen. "Het probleem is namelijk dat NS niet meer zo aantrekkelijk is voor werknemers. Er komen weinig mensen werken bij NS en de huidige populatie loopt weg. En dat kun je natuurlijk opvangen door een goede cao af te spreken en een inflatiecorrectie hoort daarbij."

Wat ga je ervan merken?

In de regio waar gestaakt wordt, ligt het treinverkeer een dag lang plat. Vandaag is dat Noord-Nederland, vrijdag 26 augustus West-Nederland, maandag 29 augustus Noordwest-Nederland, dinsdag 30 augustus Midden-Nederland en de estafette eindigt 31 augustus met een staking in het Oosten en Zuiden van het land. Reizigersorganisatie Rover waarschuwt echter dat het ook buiten de regio waar gestaakt wordt, voor flinke vertraging kan zorgen. De organisatie adviseert dan ook om op de stakingsdagen alternatief vervoer te regelen of om thuis te werken. Zo legt Freek Bos van Rover aan Telegraaf uit: "Als er bijvoorbeeld treinen op een rangeerterrein in Lelystad staan die eigenlijk in Brabant moeten rijden, komen die daar ook niet. Dat betekent dus dat de hele boel in het honderd kan gaan lopen."

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie