Nieuws
BNNVARA

Horloge vertelt hartverscheurend Watersnoodramp verhaal

foto: ANP / Watersnoodmuseumfoto: ANP / Watersnoodmuseum
  1. Nieuwschevron right
  2. Horloge vertelt hartverscheurend Watersnoodramp verhaal

Komende nacht is het 70 jaar geleden dat op 150 plaatsen in Nederland de dijken braken. Ter nagedachtenis opent het Watersnoodmuseum de tentoonstelling Ik Ben Van 1953.

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 trok een zware noordwesterstorm over ons land. De storm ging gepaard met springtij. Op meer dan 150 plekken breken de dijken, waaronder in Ouwerkerk, het dorp waar het Watersnoodmuseum nu staat. Collectiebeheerder Marc van Velzen benadrukt in Jan-Willem Start Op hoe belangrijk het is dat we deze rampnacht herdenken. "Bij elke herdenking hoor ik hele persoonlijke verhalen van ooggetuigen die de ramp hebben meegemaakt. Dat zijn hartverscheurende verhalen van mensen die complete families zijn kwijtgeraakt, bezittingen zijn verloren. Op zo'n moment wordt toch wel invoelbaar hoe groot die ramp geweest moet zijn", vertelt hij.

Het horloge van René de Smit

In het Watersnoodmuseum is vanaf woensdag 1 februari de tentoonstelling Ik Ben Van 1953 te zien. De tentoonstelling bestaat uit 70 persoonlijke voorwerpen die je terugbrengen naar die rampnacht. Eén van die voorwerpen is het horloge van René de Smit. "Het huis van René en zijn ouders stond half in de dijk gebouwd", vertelt Marc. "In de nacht van 31 januari op 1 februari probeerde hij de dijk te dichten. Uiteindelijk is dat niet gelukt en wilde hij zijn ouders waarschuwen, dus hij rende terug naar zijn woning, maar de voordeur was al bekneld door het hoge water dat er al stond. Precies op dat moment is ook de dijk doorgebroken en is het huis verwoest. Dat heeft een krater van 7 meter achtergelaten. René de Smit is dagen later teruggevonden. Hij werd herkend aan zijn horloge. Dat horloge was om precies 04.57 uur gestopt met tikken."

Hoe een horloge het hartverscheurende verhaal van de Watersnoodramp vertelt

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie