Nieuws
BNNVARA

Jeroen Pauw onderzocht in Oekraïne wat er met de Giro555 opbrengst gebeurt

foto: ANP / BNNVARAfoto: ANP / BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Pauw onderzocht in Oekraïne wat er met de Giro555 opbrengst gebeurt

Zeven maanden geleden werd de Giro555 actiedag georganiseerd voor Oekraïne. Jeroen Pauw reisde af naar het land om te onderzoeken waar de opbrengst van inmiddels 175 miljoen naartoe gaat.

"Ik heb heel veel van die Giro555 programma's mede-gepresenteerd", vertelt Jeroen Pauw aan Jan-Willem en Jeroen. En één vraag kwam bij elke actie telkens weer terug. "Er werd gevraagd: 'Wat gebeurt er nu eigenlijk precies met het geld?' En het leek mij een leuke uitdaging om dat uit te zoeken."

'Heel veel glas'

Drie weken geleden voegde Jeroen Pauw daad bij het woord en reisde af naar Oekraïne. Daar nam hij contact op met de samenwerkende hulporganisaties en vroeg hij hen de simpele vraag: 'Waar besteden jullie het geld aan?' Het antwoord op die vraag is vanavond rond 21.30 uur te zien op NPO 1 in het programma Pauw in Oekraïne, maar in Jan-Willem Start Op geeft Jeroen vast een tipje van de sluier. "In Oekraïne is er bijvoorbeeld heel erg - en het is heel raar, je zou het niet denken - veel glas nodig. Zodat mensen die huizen waarvan vaak alle ruiten stuk zijn, vervangen kunnen. Want als er ruiten in kunnen, dan kun je er ook weer wonen en is het in ieder geval niet meer zo koud. Want het is er nu al koud en het wordt er natuurlijk heel snel heel koud."

Twee vijanden

"Voor de inwoners zijn er eigenlijk twee vijanden. Dat is de Rus met z'n raketten en de dreiging. Maar het is ook voor de mensen die getroffen zijn de kou", legt Jeroen uit. In de stad Charkov trof hij mensen in een metrostation die, naast het matras waar ze op slapen, niets meer hebben. "Dus er wordt bijvoorbeeld ook kleding gegeven en er worden tentjes gegeven, om te zorgen dat mensen een zekere mate van privacy hebben. En er wordt ook heel veel geld gegeven. Dat is eigenlijk iets dat in de hulpverlening steeds vaker gebeurt. Want wie weet er nou beter wat je nodig hebt, als je in nood zit, dan jijzelf?"

Beluister hieronder het hele gesprek:

Jeroen Pauw onderzocht in Oekraïne wat er met de giro 555 opbrengst gebeurt: "Heel veel glas"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie