Nieuws
BNNVARA

Anne Zwolle bakte patat aan Oekraïense grens: "Man stond 36 uur te wachten op z'n vrouw en kind"

foto: Eigen foto's Anne Zwollefoto: Eigen foto's Anne Zwolle
  1. Nieuwschevron right
  2. Anne Zwolle bakte patat aan Oekraïense grens: "Man stond 36 uur te wachten op z'n vrouw en kind"

De patatbakkers uit Genemuiden staan al weken in Polen aan de Oekraïense grens om patat te bakken voor de vluchtelingen. Anne Zwolle deed dit afgelopen week en hoorde veel schrijnende verhalen, zo vertelt hij in Jan-Willem Start Op.

Je zag het ongetwijfeld voorbijkomen in het nieuws afgelopen weken: de patatbakkers uit Genemuiden die besloten om écht iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze reisden af naar Polen en bakken er inmiddels al twee weken gratis patat, hamburgers en biefstukken aan de Oekraïense grens. Het zijn intense weken voor de vrijwilligers en daarom wisselen de groepen elkaar om de week af. De tweede groep vrijwilligers is na een week patat bakken net onderweg naar huis. Eén van die vrijwilligers is Anne Zwolle. "Het is keihard werken", legt Anne uit. "Het is heel veel regelen, zorgen dat je gasflessen hebt, zorgen dat je alles op peil houdt, dat je het schoon houdt. En met heel veel mensen praten."

36 uur wachten

Eén van de verhalen die veel indruk maakte op Anne is het verhaal van een Alexander. "Hij was toevallig in Polen en hij is niet teruggegaan. En hij wachtte nu op zijn vrouw", legt Anne uit. De man heeft in totaal 36 uur aan de grens gewacht, terwijl zijn vrouw en kind in de lange rij van 20 kilometer stond te wachten. "Toen hebben wij achterin de bus een bed voor hem klaargemaakt met matrasjes, zodat hij toch nog even kon slapen. En gisteravond kregen we een berichtje van hem dat zijn vrouw de grens over was. Nou, dat is dan geweldig."

Wil je de actie van de patatbakkers uit Genemuiden steunen? Dan kun je hier doneren.

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Anne Zwolle bakte patat aan Oekraïense grens: "Man stond 36 uur te wachten op z'n vrouw en kind"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie