Nieuws
BNNVARA

Belangrijke dag voor veel Groningers: 'Scheuren zitten niet alleen in huizen, ook in mensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belangrijke dag voor veel Groningers: 'Scheuren zitten niet alleen in huizen, ook in mensen'

Het is een belangrijke dag voor veel Groningers. In Jan-Willem Start Op! vertelt SP-kamerlid Sandra Beckerman er meer over.

Drie jaar geleden startten Jan-Willem en Jeroen een petitie om meer aandacht te vragen voor de nijpende situatie waar gedupeerden van de aarbevingsschade zich in bevinden. "Er is veel gebeurd, maar weinig veranderd", concludeert Jan-Willem. Inmiddels is er een rapport opgesteld door de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen.

"Het is een ontluisterend rapport. Er staat heel duidelijk uitgelegd hoe Groningen is voorgelogen door de staat", legt Sandra Beckerman uit. Veel Groningers lezer er volgens haar echter niets nieuws in. "Ze zeggen: 'We wisten dit al.' Maar dat het zwart op wit staat helpt. Dat het rapport er is is mooi, maar daarmee is nog niets veranderd of verbeterd. Dus daarom is vandaag een belangrijke dag."

'Andere aanpak'

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief gaan vandaag naar Garmerwolde om een officiële reactie te geven op dat rapport. "Het vertrouwen, zeker in premier Rutte, die al heel vaak grote beloftes heeft gedaan, hele grote excuses heeft gemaakt, dat vertrouwen is in Groningen natuurlijk heel ver weg", vertelt Sandra Beckerman.

"Er zijn zoveel mensen die nog een kapot en onveilig huis hebben, en er is ook zoveel psychische schade", legt ze uit. "Je zou eigenlijk gewoon deur voor deur aan mensen moeten vragen: 'Wat is u aangedaan? En wat is er nu nodig?' Dat moet gewoon een missie zijn, alle energie richten op het oplossen van de problemen hier. Koste wat het kost. En dat kan alleen met een fundamenteel andere aanpak. Dat je niet mensen helemaal gek gaat maken met rapport op rapport op rapport, maar dat je gewoon zegt: 'We gaan het nu oplossen.'"

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie