Nieuws
BNNVARA

Hoe fotograaf Bart Maat zich voorbereidt op de bordesfoto

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe fotograaf Bart Maat zich voorbereidt op de bordesfoto

Vandaag wordt kabinet Rutte IV beëdigd door de koning en daar hoort natuurlijk een bordesfoto bij. In Jan-Willem Start Op vertelt fotograaf Bart Maat wat er aan zo'n foto vooraf gaat.

"Normaal gesproken nam elke fotograaf een ladder mee, om een beetje op gelijke hoogte te komen", vertelt fotograaf Bart Maat. Deze bordesfoto zal er anders uitzien dan de vorigen, omdat alle ministers op 1,5 meter afstand van elkaar staan. Ook hoeft Bart zijn ladder niet mee te nemen, want er is een groot podium gebouwd waar de fotografen op mogen staan. Dat podium staat best ver van het bordes af, zodat het voor de fotografen mogelijk is om alle ministeres in één foto te vangen. "Wat als fotograaf belangrijk is, is dat je er vroeg bent. Want je wilt die foto vanuit het midden maken, je wilt niet een bordesfoto helemaal vanaf de zijkant hebben. En er zullen veel fotografen zijn, dus je moet er op tijd zijn."

Naar buiten lopen

De statische foto an sich is volgens Bart niet bijster interessant. "Waar ik vooral op let is het moment vooraf. Dus dat die deuren opengaan, ze komen naar buiten lopen. En dan komen die negentien ministers en de koning met een mondkapje op naar buiten lopen en gaan ze op zoek naar hun stickertje", vertelt hij. Kaag is dit jaar afwezig, omdat ze vanwege een positieve corona-test in quarantaine zit. Of ze haar er toch in photoshoppen? "Dat soort dingen doe ik niet echt, want dat is niet echt de bedoeling. Maar ik zou het wel leuk vinden als iemand een foto van Kaag omhoog houdt op een iPad."

Bekijk hieronder het hele gesprek:

Fotograaf Bart Maat benieuwd wat de handentrend van deze bordesfoto wordt

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie