Podcast

Thomas van Groningen in 30 MINUTEN RAUW: 'Wilde altijd radio dj worden'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas van Groningen in 30 MINUTEN RAUW: 'Wilde altijd radio dj worden'

In de nieuwste aflevering van 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met journalist Thomas van Groningen. Samen duiken ze in zijn jeugddromen, de valkuilen van de 'elitaire' politiek en zijn tijd bij Veronica Inside.

Thomas van Groningen staat bij de meeste mensen bekend als verslaggever en politiek duider. Maar als tiener ligt hij zijn ambitie ergens anders in de mediawereld: "Ik wilde vroeger eigenlijk altijd radio dj worden", vertelt hij. "Van een jaar of 11, 12 zat dat erin." Als tiener en later als student is hij gefascineerd door de wereld van radio, geïnspireerd door de middagshows op 538. Hij experimenteert bij de lokale omroep in Zwijndrecht en later in Dordrecht: "Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat was ik bezig." Maar zijn passie blijkt niet direct een succesvolle weg. "Ik heb nog steeds dezelfde mailbox. Dus ik kan het helemaal terug zoeken," vertelt hij. "Die demo’s die ik toen der tijd gestuurd heb... dat was echt, echt ontzettend slecht."

Van plaatjes naar politiek

Inmiddels is Thomas uitgegroeid tot een bekend gezicht in de journalistieke wereld en heeft hij zich aangesloten bij WNL. Met zijn politieke voorkeur heeft die keuze naar eigen zeggen niets te maken. "Ik beschouw mijzelf wel kleurloos. Maar WNL zit ook in het brede politieke midden, maar dan aan de rechterkant. Dat vind ik prima. Daar kan ik mij prima thuis voelen, maar ik zit niet op een van de flanken."

En het zijn juist de flanken die, niet alleen in Nederland, op dit moment hard lijken te groeien. "Dat is toch omdat de politiek zelf het de loop der jaren niet goed uitgelegd heeft waarom ze bepaalde keuze hebben gemaakt", legt Thomas uit. "Ik denk dat dat iets is waar het mis gegaan is. Dat in de loop der jaren de voelsprieten van die politieke partijen met de samenleving zijn verwaterd, dat die zijn verdwenen. En dat daardoor mensen zich niet meer herkennen in hun partij en dan naar de flanken rennen."

Luister de hele aflevering hieronder terug:

#11 - 30 MINUTEN RAUW met Thomas van Groningen (S12) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie