Muzieknieuws

Frankie Goes to Hollywood geeft eerste optreden in 36 jaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankie Goes to Hollywood geeft eerste optreden in 36 jaar

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival 2023 heeft Frankie Goes to Hollywood hun eerste optreden in de klassieke line-up sinds 1987 gegeven. Bekijk hier de live-uitvoering van Welcome to the Pleasuredome.

Frankie Goes to Hollywood trad op zondagavond op tijdens de openingsavond van het Eurovisie Songfestival in Liverpool, de thuisstad van de band. Het was de eerste keer sinds 1987 dat de klassieke formatie van de synthpopgroep samen op het podium stond. Frontman Holly Johnson verliet de groep destijds na de nodige ruzies.

In de afgelopen jaren was Frankie Goes to Hollywood nog wel actief, zij het zonder Johnson en gitarist Brian Nash. Tijdens het openingsfeest van het Eurovisie Songfestival kwam de groep echter weer bij elkaar, en werd Welcome to the Pleasuredome - de titeltrack van hun debuutalbum - gespeeld. Vooralsnog lijkt het om een eenmalig reüniefeestje te gaan. Bekijk de beelden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Succes ondanks (of dankzij) een boycot

In 1984 is Frankie Goes to Hollywood de band waar iedereen het in Groot-Brittannië over heeft. De release van single Relax in het najaar van 1983 zorgt voor een langzame opmars in de Britse hitlijsten, totdat de BBC besluit om het nummer in de ban te doen. De songtekst van het nummer zou te seksueel getint zijn voor het grote publiek.

Die boycot blijkt een averechts effect te hebben: iedereen wil Relax horen. Het nummer staat 5 weken op nummer 1, en brengt in totaal 48 weken onafgebroken in de Britse hitlijsten door. Ook opvolger Two Tribes is een gigantische hit in de zomer van 1984, waardoor de release van debuutalbum Welcome to the Pleasuredome in het najaar een gigantisch succes is.

Frankie Goes to Hollywood in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Frankie Goes to Hollywood drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor The Power of Love op plek 552.

Ster advertentie
Ster advertentie