Artiest

Frankie Goes To Hollywood

  1. Artiestenchevron right
  2. Frankie Goes To Hollywood
Controversiële Britse band rondom Holly Johnson. Midden jaren '80 scoort Frankie Goes To Hollywood grote hits met 'The Power Of Love', 'Welcome To The Pleasuredome', 'Rage Hard' en 'Relax'. 'Two Tribes' staat in de zomer van 1984 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

In 1982 sluit zanger Holly Johnson zich aan bij de band Son Of Egypt. De naam wordt al snel veranderd in Frankie Goes To Hollywood. (De nieuwe naam staat op een poster die in de oefenruimte hangt en slaat op de filmcarrière van Frank Sinatra) Dat zelfde jaar maakt de band zijn TV-debuut in het programma The Tube. Het nummer dat gespeeld wordt is 'Relax'. Verschillende platenmaatschappijen bieden zich aan en ook Trevor Horn. Behalve dat hij als producer optreedt, weet hij ook de band te tekenen op zijn label ZTT.

Relax

'Relax' verschijnt eind 1983 op single. Door de suggestieve tekst zorgt het nummer voor veel opschudding, met name in Engeland. BBC Radio 1 weigert het nummer te draaien. De bijbehorende clip is al net zo controversieel en dus niet te zien op de Engelse televisie. Het doet de single meer goed dan kwaad: 'Relax' haalt de eerste plaats van de Engelse hitlijsten en gaat meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. In Nederland haalt 'Relax' de Top 5. Ondertussen loopt heel Engeland rond in T-shirts met 'Relax' en 'Frankie Says...'.

Two Tribes

Het politieke 'Two Tribes' komt in Engeland op 1 binnen en gaat komt negen weken niet meer van die plek. Binnen zeven dagen is de single goud. Ook van deze opvolger worden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland haalt de single de eerste plaats. In de clip die bij dit nummer hoort zijn de Amerikaanse president Raegen en de Russische partijleider Tsjernenko te zien die elkaar letterlijk te lijf gaan. De BBC vindt ook deze clip niet kunnen en haalt 'm snel van de buis.

'The Power Of Love' en 'Welcome To The Pleasuredome'

De derde hit van de band is de (kerst)ballad 'The Power Of Love'. Ook 'Welcome To The Pleasuredome' wordt een succes. Laatstgenoemde single is gebaseerd op een gedicht. Het gedicht heet Kubla Kahn (keizer van China en heerser van Mongolië) en de plek is Xanadu (het gigantische buitenhuis van de keizer). Frankie... blijft volhouden dat het liedje gaat over de gevaren van een buitensporig leven, de keerzijde van een rock 'n roll levensstijl. Maar het zou net zo goed een lofzang voor homosexualiteit kunnen zijn. De controverse rondom Frankie Goes To Hollywood neemt hierdoor alleen maar toe. De singlehoes met vrolijke kleuren en dansende mannen met ontbloot bovenlijf speelt slim in op deze controverse.

Welcome To The Pleasuredome

Alle hits zijn terug te vinden op Welcome To The Pleasuredome (1984). Na het debuutalbum brengt Frankie Goes To Hollywood slechts één album uit: Liverpool. Alleen 'Rage Hard' weet de Top 10 te halen. 'Warriors Of The Wasteland' en 'Watching The Wildlife' floppen. In 1987 houdt Frankie Goes To Hollywood ermee op. Twee jaar later gaat Holly Johnson niet onsuccesvol verder.