Muzieknieuws
BNNVARA

Een eerbetoon en eerherstel voor Johnny Jordaan: 'Hij was authentiek en had soul'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een eerbetoon en eerherstel voor Johnny Jordaan: 'Hij was authentiek en had soul'

99 jaar zou hij volgende maand zijn geworden: de koning van het levenslied, Johnny Jordaan. Voor zangers Paul van Musscher en Jaro Renout reden om een verjaardagsfeest te organiseren. In de vorm van een theatervoorstelling, waarin ze de klassiekers van Johnny in een nieuw jasje steken. In Spijkers met Koppen vertellen ze over dit bijzondere project.

Bij de echt kenners van Johnny Jordaan moet er een belletje gaan rinkelen als ze Paul’s achternaam horen. Johnny is namelijk niet als ‘Jordaan’ geboren, maar als 'Van Musscher'. "Ik ben zijn drie-hoog-achterneef", lacht Paul. Hij heeft zijn legendarische familielid nooit persoonlijk gekend, maar groeide wel op met zijn muziek. "Op familiefeestjes en begrafenissen werd hij altijd gedraaid."

Johnny Jordaan heeft veel impact gehad in de Nederlandse muziekwereld. "In het Nederlandse repertoire kan het heel plat worden", zegt Jaro, "maar Johnny was heel écht. Hij had soul." Toch geven Paul en Jaro nu hun eigen twist aan het repertoire van Johnny. Voor de theatervoorstelling zijn de nummers in ska en rocksteady-beat gezet. Wat zou Johnny daarvan gevonden hebben? "Ik doe het op m'n eigen manier, ik denk dat hij dat wel heel leuk zou hebben gevonden", stelt Paul.

Een uitgestorven beroep

De mannen treden op onder de naam 'De Porders'. Een verwijzing naar een uitgestorven beroep. "Voor de oorlog waren de wekkers slecht en duur. Om wakker te worden had je dus een fysieke hand nodig die je wakker maakte." Met dit eerbetoon aan Johnny willen ze het publiek zelf ook wakker porren. Johnny werd namelijk verguisd vanwege zijn homoseksualiteit toen hij in de jaren 60 uit de kast kwam. "Hij was getrouwd en kwam erachter dat hij van de herenliefde was. Dat werd hem niet in dank afgenomen", legt Paul uit. "Behalve dat het een eerbetoon is, willen we ook een stukje eerherstel."

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie