Muzieknieuws

Beluister het nieuwe Metallica-album 72 Seasons

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beluister het nieuwe Metallica-album 72 Seasons

Fans van Metallica kunnen hun hart ophalen bij 72 Seasons, het elfde studio-album van de Amerikaanse metalband dat sinds vandaag te beluisteren is. In het album duikt de band in de eerste 72 seizoenen (18 jaar) van het leven die ons aldus zanger-gitarist James Hetfield "vormen tot wie we echt zijn". Het resultaat is een lange plaat met sinistere, maar zeker ook hoopvolle nummers.

Metallica gaat al ruim 40 jaar mee en fans zagen de sound van de band in elf studio-albums veranderen van onverbiddelijke thrashmetal naar radiovriendelijke stadionrock, met sinds blockbuster The Black Album (1991) ook hints naar grunge (Load en Reload) en alternatieve metal (St. Anger). Op 72 Seasons verwijst Metallica naar eigenlijk iedere periode uit het verleden van de band. Zo had de titeltrack prima op ...And Justice For All kunnen staan, lijkt Lux Æterna zo van Kill 'Em All te komen en horen we op de epische slotsong Inamorata (11 minuten duurt ie) dezelfde ongedwongen grooves van Load en Reload.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wijsheid

James Hetfield geeft zich in zijn teksten op 72 Seasons ook behoorlijk bloot. Het is bekend dat hij een moeizame eerste 18 jaar had: zijn vader vertrok uit het gezin en moeder Hetfield overleed op jonge leeftijd aan kanker - ze liet de ziekte niet behandelen door haar fundamentele christelijke geloof. Die thematiek kwam al eerder terug in nummers van Metallica, Dyers Eve en The God That Failed bijvoorbeeld, maar nooit zo prominent als op 72 Seasons. "All the love a young one needs, thoughtless elders have destroyed", zingt Hetfield op Chasing Light. Zoals Rolling Stone Magazine schrijft in hun recensie van de plaat: "Het doorstaan van de eerste 72 seizoenen mag dan wel een kwelling zijn geweest voor de leden van Metallica, inmiddels realiseren ze zich maar al te goed dat ze de apocalyps hebben overleefd om nu hun wijsheid te kunnen delen."

'Riff-o-rama'

Ook andere media schrijven lovend over het nieuwe album van Metallica. Consequence noemt 72 Seasons "het beste Metallica-album van de 21e eeuw". Het Belgische Humo prijst de "riff-o-rama zoals alleen Metallica die kan maken". Rockwebsite Loudwire vindt dat "iedere seconde aan muziek het gewicht van de songteksten matcht".

Bij de nieuwe plaat hoort natuurlijk ook een wereldtournee. Die trapt Metallica op 27 april en 29 april af in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Bijzonder is dat de band per stad twee verschillende concerten geeft, met per show ook verschillende voorprogramma's.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Metallica-fan Remco hoorde het album de avond voor de release al in de bioscoop. Bij Jan-Willem Start Op geeft hij z’n mening over 72 Seasons:

Video niet beschikbaar

Metallica in de NPO Radio 2 Top 2000

Metallica is al jaren vaste klant in de NPO Radio 2 Top 2000. Dat de band alsmaar stijgt in aanzien, is ook in de Top 2000 te zien. Waar in 2001 alleen nog Nothing Else Matters in de lijst stond, is de band sinds 2017 met 11 songs vertegenwoordigd. Wie weet vinden we straks ook iets van 72 Seasons in de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie