Muzieknieuws

Blur geeft optreden in Ziggo Dome

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blur geeft optreden in Ziggo Dome

Blur heeft een optreden in de Ziggo Dome aangekondigd. Het is het Nederlandse optreden van de legendarische Britpopformatie in twintig jaar tijd.

De band rond frontman Damon Albarn kondigde eind vorig jaar een reünie aan, na acht jaar niet samen te hebben gespeeld. Blur kondigde een show een het Engelse Wembley Stadium aan, die razendsnel uitverkocht. Inmiddels is er ook een tweede show en een handvol internationale optredens aangekondigd. Daar is ook een concert in de Ziggo Dome bijgekomen: de band staat op dinsdag 27 juni in Amsterdam. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag 3 maart om 10.00 uur.

Het is de eerste keer sinds 2003 dat Blur een optreden in Nederland geeft. Toen stonden de Britten, met The Coral in het voorprogramma, in de inmiddels gesloopte Pepsi Stage in Amsterdam.

Britpopgiganten

In de jaren 90 groeide Blur samen met Oasis uit tot voorvechters van het Britpopgenre. In die jaren was er een felle concurrentiestrijd met de band van de Gallagher-broers, die The battle of Britpop genoemd werd. Die strijd kwam op 14 augustus tot een climax, toen Blur en Oasis op dezelfde dag hun nieuwe singles, respectievelijk Country House en Roll With It, uitbrachten. Blur kwam die dag als winnaar uit de strijd.

Waar de rechttoe-rechtaan rocknummers van Oasis de Engelse werkende klasse een stem gaven, koos Blur regelmatig voor een iets artistieker, soms avant-gardistisch geluid. Gerockt werd er zeker, zoals in het wervelende Song 2 (dat mede dankzij het gebruik op de soundtrack van Fifa 98 een enorme hit werd), maar Blur verwerkte ook invloeden uit alternative, americana en gospel in hun geluid. Dat leidde onder andere tot songs als Tender.

In de zeroes kwam Blur steeds meer op een zijspoor terecht: gitarist Graham Coxon vertrok uit de band en frontman Damon Albarn richtte zich steeds meer op Gorillaz, zijn andere project. In 2008 kwam het tot een reünie, waarbij de band incidenteel optrad tot 2014. Een jaar later verscheen The Magic Whip, het meest recente studioalbum van de band. De optredens in 2023 vormen de eerste headlineshows van Blur sinds 2015.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blur in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Blur één keer in de NPO Radio 2 Top 2000 te vinden: Song 2 staat op plek 826 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie