Artiest

Blur

  1. Artiestenchevron right
  2. Blur
Samen met Oasis een van de grondleggers van de Britpop stroming van de jaren '90. Waar Oasis afkomstig is uit de werkende klasse, komt Blur uit de gegoede burgerij. Blur scoort alleen met 'Song 2' en 'Girls And Boys' twee Europese hits, maar beïnvloedt met hun albums over het alledaagse Engelse leven vele 90's tieners.

Seymour

Blur wordt in het Londen van 1989 opgericht onder de naam Seymour. Zanger Damon Albarn en gitarist Graham Coxon zijn dan al jaren vrienden. In het studentenhuis van Damon woont een verdieping hoger een rare vogel onder de naam Alex James die bassist blijkt te zijn. De drie gaan wat jammen en besluiten al snel een band op te richten. Al gauw sluit drummer Dave Rowntree zich aan.

There's No Other Way

De band oefent in een ministudiootje en neemt daar ook de eerste demo's op. De muzikale stijl van de band is in het begin van de jaren negentig erg gelijkend op die van Jesus Jones en de Stone Roses. In 1991 scoort de band plotseling een Engelse hits met 'There's No Other Way' en 'She's So High' van het album Leisure (1990).

Drank

Voor een tijd is de band Engeland's next big thing, maar drankmisbruik en slechte singlekeuzes en de opkomst van grunge doen de band weer terugzakken. Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden domineren de  singlesmarkt.

Park Life

Modern Life Is Rubbish (1993) is de titel van de tweede cd van Blur en is meteen de eerste stap in de goede richting voor de band. De in 1994 uitgebrachte cd Park Life is de eerste Nederlandse doorbraak voor de Britpoppers. De single 'Girls & Boys' haalt het in de Mega Top 50 tot de 24e plaats. 

Blur vs Oasis

In 1995 scoort Blur een hele grote in met het nummer 'Country House'. De releasedatum van deze single wordt door de platenmaatschappij van Blur verschoven zodat hij tegelijk uitkomt met 'Roll With It' van Oasis. Het hoogtepunt van de strijd tussen de twee Britse grootheden. Blur wint de strijd want Country House komt op 1 binnen in de UK en 'Roll With It' op 2. Het album (What's the Story) Morning Glory van Oasis verkoopt echter beter dan The Great Escape van Blur.

Song 2

Hierna maken de heren nog drie albums waarvan Blur uit 1996 in Nederland het meest succesvol is. De singles 'Beetlebum' en het springerige 'Song 2' slaan in Engeland aan. In Nederland worden de liedjes bescheiden hitjes. Bij het laatste album Think Tank speelt gitarist Graham Coxon maar op één nummer mee. Hij verlaat de band in 2002.

Gorillaz

Na het laatste album wordt het stil rond Blur. Coxon brengt een aantal solo-cd's uit en Damon steekt zijn tijd in projecten als The Gorillaz en The Good, The Bad And The Queen. In 2009 komt de band (inclusief Coxon) weer bij elkaar voor twee concerten in Hyde Park. En ze staan als headliner op Glastonbury. 

Toeren

In 2012 brengt Blur twee singles uit; 'The Puritan' en 'Under the Westway'. Datzelfde jaar speelt de band als headliner tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in London. Eén jaar later, in 2013, staat de groep op Rock Werchter.

The Magic Whip

In februari 2015 maakt Blur bekend met een nieuw album te komen. Meer dan tien jaar na hun laatste album komt de band eind april 2015 met de plaat The Magic Whip.