Muzieknieuws
BNNVARA

Een kijkje in de ziel van rocker Nick Cave: 'Hij heeft iets bezwerends'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een kijkje in de ziel van rocker Nick Cave: 'Hij heeft iets bezwerends'

De film This much I know to be true over Nick Cave krijgt lovende recensies. Volgende week is de film door het hele land te zien. Blaudzun en Jeanne Rouwendaal, de zangeres van WIES, zagen de film al en zijn enthousiast, vertellen ze in Spijkers met Koppen.

"Nick Cave brengt mij terug naar mijn jeugd", vertelt Jeanne. "Mijn ouders zijn gigantische fans van hem, dus ik ben ermee opgegroeid. Hij werd altijd thuis gedraaid en als ik niet kon slapen, luisterde ik zijn cd's."

Blaudzun zag Cave meermaals en raakt nog iedere keer betoverd. "Hij heeft iets bezwerends, je kunt niet niet-luisteren. Af en toe heeft hij iets van een ongelovige predikant die ons vertelt hoe het leven in elkaar zit. Het geeft ook houvast." Ook Caves vermogen om het publiek te raken, vindt Blaudzun indrukwekkend. "Het is een meester. Ik heb hem wel eens gezien in een klein gezelschap, maar dat is net zo indrukwekkend als dat je hem op Sziget ziet voor tachtigduizend man. Nog steeds heb je het gevoel dat hij alleen tegen jou praat."

Duivelsbeeldjes

Jeanne is geïntrigeerd door de openingsscène, waarin we Cave door zijn atelier zien struinen. Hij heeft tijdens de lockdown de kunst van de keramiek ontdekt en toont zijn verzameling zelfgemaakte beeldjes. "Het zijn duivelsbeeldjes, dat is zijn fascinatie", zegt Jeanne. "Eigenlijk zitten zijn liedjes ook zo in elkaar", vult Blaudzun haar aan. "Het gaat altijd over goed en kwaad en de dood. Het is godzijdank niet de bedoeling dat hij dit blijft doen, het is echt een coronahobby."

Benieuwd naar het hele gesprek en naar hoe dichtbij Blaudzun bij zijn grote idool is geweest? Luister het gesprek hieronder terug.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie