Muzieknieuws

Josh Klinghoffer: 'Red Hot Chili Peppers maakte coolere muziek met mij in de band'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Josh Klinghoffer: 'Red Hot Chili Peppers maakte coolere muziek met mij in de band'

Voormalig Red Hot Chili Peppers-gitarist Josh Klinghoffer heeft zich kritisch uitgelaten over het nieuwe werk van de band. De Amerikaan vindt dat de groep aan betere songs werkte toen hij nog lid was.

Josh Klinghoffer wordt in 2009 officieel ingelijfd als gitarist van de Red Hot Chili Peppers (hij toert op dat moment al twee jaar mee) wanneer John Frusciante de groep voor de tweede keer verlaat. Hij is tien jaar actief met de funkrockers, en verlaat de groep wanneer Frusciante begint aan zijn derde termijn. In Klinghoffers jaren in de band brengen de Peppers twee albums uit: I'm With You (2011) en The Getaway (2016). In 2022 verschijnen er, met Frusciante weer in de gelederen, twee dubbelalbums: Unlimited Love en Return of the Dream Canteen.

'Ik was geschokt'

Die nieuwe platen kunnen op weinig waardering van Josh Klinghoffer rekenen, vertelt de gitarist in een interview in de Braziliaanse podcast 5 Notas. "Volgens mij heb ik Return of the Dream Canteen niet helemaal af kunnen luisteren", vertelt hij. "Ik probeerde hem voor een vliegreis te luisteren, maar ik denk dat ik maar tot het negende nummer ben gekomen, en ik heb niet verder geluisterd."

"Het is lastig om naar de nieuwe nummers te luisteren, want ik had het gevoel dat wij coolere muziek maakten", vervolgt Klinghoffer. "Ik wil nooit negatief zijn over mensen die muziek maken, maar ik was geschokt toen ik het nieuwe album hoorde."

In oktober 2022 liet Klinghoffer zich ook al kritisch uit over zijn tijd bij Red Hot Chili Peppers. "Het is een gevestigde naam met een gevestigd geluid", zei hij in gesprek met Guitar World. "En ik leerde steeds meer hoe weinig ruimte er was om daarvan af te wijken."

Samenwerking met Frusciante

Naast zijn uitspraken over het nieuwe Red Hot Chili Peppers-werk gaat Klinghoffer ook in op zijn samenwerking met Frusciante buiten de band. In 2004 namen de gitaristen samen het album A Sphere in the Heart of Silence op. "We praten vandaag de dag niet veel meer, maar ik voel nog altijd enorm veel liefde voor hem", zegt Klinghoffer. "Hij is een van mijn favoriete muzikanten, een van mijn favoriete schrijvers."

Klinhoffer geeft in de podcast aan dat hij openstaat voor het idee om de nummers van die plaat samen met Frusciante te spelen. "We hebben ze nog nooit live gedaan", zegt hij. "Ik heb het gevoel dat het leuk zou zijn om terug te keren naar die songs."

Red Hot Chili Peppers in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 zijn de Red Hot Chili Peppers elf keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Op één van die noteringen is Josh Klinghoffer te horen: Dark Necessities op plek 813.

Ster advertentie
Ster advertentie