NPO Radio 2 Top 2000

Give It Away: Red Hot Chili Peppers keren terug met een meer verfijnde sound

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Give It Away: Red Hot Chili Peppers keren terug met een meer verfijnde sound

Na een rumoerige periode brengt Red Hot Chili Peppers in september 1991 Blood Sugar Sex Magik uit. Dit vierde album betekent de definitieve doorbraak van de Amerikaanse rockers en markeert de release van een van de allereerste RHCP-klassiekers, Give It Away.

De Red Hot Chili Peppers scoren in 1992 voor het eerst een Top 40-hit met Under The Bridge. En in de 3 decennia die volgen, keert de band met enige regelmaat terug in de Nederlandse hitlijsten. Het zou je bijna doen vergeten dat de Amerikaanse band al wordt opgericht in 1983. Klasgenoten Anthony Kiedis, Flea, Hillel Slovak en Jack Irons slaan de handen voor het eerst ineen als scholieren van Fairfax High. Als Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem – zoals de band eerst heet – bouwt het kwartet al snel een zeker imago op. Hun vroege geluid wordt gekenmerkt door een energieke mix van rock punk en funk, maar het zijn vooral de optredens zelf waarmee het viertal de show steelt, met name als de bandleden weer eens op het podium staan met niet meer dan een sok om hun jongeheer.

Ontgoocheld

Begin jaren 90 hebben de Red Hot Chili Peppers er al vier albums opzitten. Het eerste Peppers-album doet niet veel. Het tweede album, Freaky Styley en nummer drie, The Uplift Mofo Party Plan volgen snel. Een half decennium van overdaad, non-stop touren en muzikantenbestaan eist ondertussen z’n tol. Kiedis en Slovak raken verslaafd aan heroïne.

Ondanks hun vele pogingen om te stoppen, loopt het drugsgebruik van de mannen steeds verder uit de hand. En dan slaat het noodlot toe: op 27 juni 1988, kort na het afronden van de Uplift-tour, sterft Hillel Slovak aan een combinatie van heroïne en cocaïne. Slovaks dood laat Kiedis, Flea en Irons gedesillusioneerd achter. De Red Hot Chili Peppers trekken zich geschrokken terug; Kiedis slaat de uitvaart over en checkt in bij een afkickkliniek in een Mexicaans gehucht. En Irons verlaat ontgoocheld de band, waarna hij jarenlang worstelt met depressie.

Nieuw begin

Toch steken de twee overgebleven Peppers-leden de koppen al snel weer bij elkaar. De band is immers incompleet en dat moet snel veranderen als de groep een doorstart wil maken. Maar de vervangers blijken geen match en worden al snel weer ontslagen, om plaats te maken voor twee namen die – met hier en daar een pauze ertussen – de band nog steeds complementeren: de 18-jarige superfan en gitarist John Frusciante en drummer Chad Smith. “Het verlies van Hillel was hartverscheurend, maar we wisten dat we muziek wilden blijven maken”, vertelt Flea 30 jaar later tegen de Los Angeles Times. “Toen we John en Chad vonden, vonden we deze eenheid.”

In 1989 presenteert een vernieuwde Red Hot Chili Peppers het vierde studioalbum, Mother's Milk. Het album doet het goed en bezorgt de band in Amerika en het Verenigd Koninkrijk de eerste voorzichtige noteringen. Maar het verleden geeft geen garantie voor de toekomst, en het viertal voert de nodige verandering door. Ze wisselen hun label EMI - waar het contract is afgelopen - in voor de hoogste bieder, Warner Bros. Records en huren producer Rick Rubin in. De producer wordt al eerder gevraagd om met de band te werken, maar hij bedankt dan vriendelijk: "Ik herinner me dat ik het gevoel had dat de oorspronkelijke leden elkaar niet vertrouwden", vertelt Rubin in de Los Angeles Times. "De band die ik ontmoette voor Blood Sugar Sex Magik was totaal anders. Ze waren vervuld van liefde en vertrouwen."

Blood Sugar Sex Magik

De Red Hot Chili Peppers lijken volwassen te worden in aanloop naar album nummer vijf. En de nachten in de club worden ingeruild voor lange dagen in de studio. “5 dagen per week waren we in deze oefenstudio genaamd de Alley in Noord-Hollywood, waar we elke dag speelden, schreven en jamden als een gek”, vertelt Flea.

Op Blood Sugar Sex Magik hoor je de oude vertrouwde Red Hot Chili Peppers sound, maar zijn de tracks wel verfijnder dan eerder werk. Die vooruitgang is grotendeels toe te schrijven aan Rubin, die niet probeede de Peppers’ kenmerkende geluid te veranderen, het simpelweg beter maakte. “De band had hun beste nummers tot nu toe geschreven”, vertelt de producer. "Ik wist dat we ze het beste konden opnemen met als doel hun energie vast te leggen. Niet meer en niet minder."

Give It Away

Rubin mag dan nauw betrokken zijn bij de finishing touches. De tracks op Blood Sugar Sex Magik zijn persoonlijker dan ooit. En dat geldt ook voor de eerste single van de plaat, Give It Away.

Anthony Kiedis laat zich inspireren door de Duitse zangeres Nina Hagen, met wie hij in '83 een korte affaire heeft. Als hij een van haar jasjes tegenkomt, die hij erg mooi vindt, staat ze erop dat hij het kledingstuk aanneemt en vertelt de zanger dat het weggeven van spullen zorgt voor goede energie. In een VH1 Behind the Music-special legt de band uit dat Give It Away is geschreven met deze insteek. "Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt, dus waarom zou je het niet allemaal weggeven?"

"Voor Blood Sugar waren we relatief onbekend", vertelt Kiedis. "Ik herinner me dat ik door mijn straat in de Hills liep en dat er auto's voorbijreden en dat ik onze liedjes uit de radio hoorde komen." Van Blood Sugar Sex Magik vliegen meer dan 14 miljoen exemplaren over de toonbank. En het album betekent dan ook de commerciële doorbraak van de Amerikaanse rockgroep. Give It Away is dan misschien geen Top 40-hit, de single is goed voor een Grammy - verslaat in de strijd om de prestigieuze prijs onder andere Smells Like Teen Spirit van Nirvana en Pearl Jams Jeremy - en groeit uit tot een Peppers-klassieker.

Live

In 2014 spelen de Red Hot Chili Peppers het nummer live tijdens de Super Bowl in het MetLife Stadium in New Jersey. Kijk hieronder het bijzondere optreden terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Give It Away in de NPO Radio 2 Top 2000

Give It Away is sinds 2015 een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar hun andere noteringen? Of hoe hun muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie