Artiest

Red Hot Chili Peppers

  1. Artiestenchevron right
  2. Red Hot Chili Peppers
De Red Hot Chili Peppers zijn een zeer succesvolle rockband uit de Verenigde Staten die in 1991 met 'Under The Bridge' een nummer 1-hit scoren. In 1999 maken de Red Hot Chili Peppers hun 'commerciële' comeback met het album Californication.

De lijn tussen een band die zichzelf door de jaren heen staande weet te houden en een band die uit elkaar spat is heel dun. De Red Hot Chili Peppers zijn er het levende bewijs van. Het scheelde maar weinig of Anthony Kiedis was kapotgegaan aan zijn drugsverslaving. Gitarist Hillel Slovak moest overlijden om hem duidelijk te maken dat het de muziek is die zijn leven zin geeft. 

Middelbare school

De middelbare school is niet voor iedereen een moeilijke tijd vol puistjes, overslaande stemmen en gierende hormonen. Voor Michael Balzary (beter bekend als Flea), Hillel Slovak en Anthony Kiedis betekent hun Highschool in LA het begin van de band. Samen met drummer Jack Irons vormen zij een band die ze Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem noemen.

Hun motto: altijd spelen alsof je een stijve hebt. Of dit ook werkelijk zo is tijdens optredens is makkelijk te achterhalen, vaak dragen de bandleden niet meer dan een sok om hun jongeheer. 

Drugs en roem

Het eerste Peppers-album doet niet zo veel, toch worden hun optredens druk bezocht. Er volgen vele boetes wegens naaktloperij. Een tweede album, Freaky Styley (1985), en een derde plaat The Uplift Mofo Party Plan (1987) volgen snel. Ondertussen hebben de heren meer succes, ze touren veel en Kiedis en Slovak raken verslaafd aan heroïne. Het jaar erop, waarin hun EP Abbey Road gemaakt wordt en uitkomt, is het drugsgebruik van de band zeer groot. Flea en Irons zijn geen hardcore junkies, Kiedis en Slovak des te meer, ondanks hun vele pogingen om te stoppen. 

Op 27 juni 1988 sterft Hillel Slovak aan een dodelijke mix van heroïne en cocaïne. Alle bandleden worden diep geraakt door zijn dood, Kiedis laat zich opnemen in een afkickkliniek in Mexico, Flea stopt abrupt, mede door de geboorte van zijn dochtertje Clara en Irons stapt ontgoocheld uit de band. Laatstgenoemde zal tussen 1995 en 1998 drummen voor Pearl Jam.  

Keihard terug

Kiedis en Flea besluiten verder te gaan en gaan op zoek naar een nieuwe drummer en gitarist. Deze komen in de vorm van John Frusciante, een briljante gitarist en trouwe fan van de Peppers en Chad Smith, die door Flea ‘een dinosaurus op drums’ genoemd wordt. In 1989 komen de Red Hot Chili Peppers keihard terug met Mother's Milk.

Op dit album staan onder meer het nummer ‘Knock Me Down’. In dit nummer bezingt Kiedis het feit dat niemand sterker is dan drugs, uiteraard een eerbetoon aan Slovak. Het album doet het goed en opvolger Blood Sugar Sex Magik (1991) betekent hun definitieve doorbraak wereldwijd. Mede dankzij de hits 'Under the Bridge', 'Breaking The Girl' en 'Give It Away' wordt Blood Sugar Sex Magik platina in de Verenigde Staten. De Peppers krijgen hun eerste Grammy Award. 

Frusciante

Net wanneer de Peppers op hun hoogtepunt lijken te zijn, kondigt Frusciante zijn vertrek aan. Hij kan de druk van het succes niet aan en raakt zwaar verslaafd aan de heroïne. In 1995 verschijnt One Hot Minute, het album wordt in de Verenigde Staten binnen twee maanden platina. Toch missen de Peppers hun oude gitarist en de funk waar ze zo bekend om staan. Frusciante kickt af en duikt mee de studio in om Californication (1999) op te nemen. Op dit album staan veel hits: 'Scar Tissue', 'Around The World', 'Californication' en 'Other Side' en 'Road Trippin'. 

Albums

In 2002 verschijnt By The Way, dan is het een tijd stil rond de band, tot Stadium Arcadium (2006) uitkomt. Op dit album staan de bekende songs 'Dani California', 'Tell Me Baby', 'Snow' en 'Desecration Smile'. De heren staan op hetzelfde jaar op Pinkpop. Het tiende Peppers-album I'm With You verschijnt in 2011 en doet het wederom goed. Inmiddels is gitarist John Frusciante vervangen door Josh Klinghoffer, de huidige bezetting van RHCP is compleet. In 2016 komt alweer het elfde album van de band uit: The Getaway. Onder andere 'Dark Necessities' staat op dit album. De Red Hot Chili Peppers staan zelf na tien jaar weer op Pinkpop.

Nummer 12

In 2017 wordt het duidelijk dat de Peppers werken aan een nieuw studioalbum. Drummer Chad Smith zegt eind 2017 tegen ABC News over 2018: "There's not gonna be any more touring", want dit jaar gaan ze gebruiken om te focussen op hun album. Hij legt uit: "We're just gonna take a break for the rest of this year, and then we'll start up [and] probably write some more songs next year. Hopefully [we'll] make a record at some point. That's the plan."