Livemuziek

Bart Arens doet verslag van Deep Purple in Ziggo Dome: 'Lekker hard en virtuoos'

foto: Bart Arens
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Arens doet verslag van Deep Purple in Ziggo Dome: 'Lekker hard en virtuoos'

Voor het eerst in vijf jaar tijd gaven de hardrockgiganten van Deep Purple deze week weer een concert op Nederlandse bodem. Bart Arens was aanwezig in de Ziggo Dome en zag een band die, ondanks de hoge leeftijd, nog een virtuoze show neerzette.

Het optreden van Deep Purple maandagavond is weer zo’n concert dat dankzij Covid meerdere malen vooruit gegooid is in de agenda. Oorspronkelijk zou het plaatsvinden in oktober 2020, maar na uitstel via dezelfde maand in 2021 vindt het definitief deze week plaats, in oktober 2022. Dus: het publiek heeft er na zo lang wachten veel zin in!

Na een korte klassieke introductie van componist Gustav Holst beukt de band er lekker in. De gitaren en het Hammondorgel gieren gelijk vanaf seconde één. Ook met je ogen dicht hoor je gelijk dat Deep Purple de hoofdrolspeler is vanavond.

foto: Bart Arens

Machine Head

De focus ligt op nummers van het legendarische album Machine Head, een zeer belangrijke blauwdruk voor het hardrock genre begin jaren 70. Dat genre is in de decennia erna harder geworden, mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de vroege variant: volop genieten van hard maar virtuoos en muzikaal samenspel.

Drummer Ian Paice heeft met ruim 50 jaar de langste staat van dienst binnen de band maar bulkt nog steeds van de energie. Zanger Ian Gillan beweegt met z’n 77 jaar wat stijfjes op het podium, maar de spieren van z’n stembanden werken nog uitstekend. Bovendien straalt de frontman een ongekende hoeveelheid plezier uit. Ook Roger Glover bast er heerlijk op los met hetzelfde type grijns op het gezicht. Gitarist Simon McBride is met z’n 43 jaar een jonkie in het gezelschap; hij speelt nog maar zeer kort met Deep Purple maar past perfect in de veteranenband.

foto: Bart Arens

Als je van Hammondorgel en ander toetsenwerk houdt (zoals ik) is het smullen vanavond! Goed te volgen door de GoPro-camera die op Don Aireys handenwerk gericht staat. Halverwege de set speelt hij een medley die gaat van De Vlooienmars(!), Rondo Alla Turca van Mozart(!!) tot - ja, echt - Tulpen uit Amsterdam! De Brit lust ze, op de meest virtuoze manier, moeiteloos aan elkaar. Een groot applaus volgt.

Smoke on the Water

De avond is voor het merendeel van de concertbezoekers compleet wanneer Deep Purple ze Smoke on the Water speelt, dat uiteraard massaal wordt meegezongen. De toegift bevat twee liedjes met Hush (door velen uitgevoerd maar in Nederland het meest bekend in de versie van Kula Shaker) en Black Night.

Waar je stiekem dan toch op hoopt is dat ze op een avond als deze Child in Time spelen, maar dat nummer staat al decennia niet meer op de setlist. De zanglijnen zijn zo pittig dat Ian Gillan zich er niet meer aan waagt. Die zetten we dan maar lekker aan op de terugweg naar huis als toetje.

foto: Bart Arens

Deep Purple in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Deep Purple vier keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Child in Time op plek 15 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie