Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Hoe Sterling Campbell zijn droom liet uitkomen en drummer van David Bowie werd

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Sterling Campbell zijn droom liet uitkomen en drummer van David Bowie werd

In Het Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt elke week de grootste drummers ter wereld in de schijnwerpers. Deze week schijnt ze het licht op sessie drummer, percussionist en tourdrummer Sterling Campbell.

Sterling Campbell is in 1964 geboren in New York. Op jonge leeftijd is hij, zoals veel beginnende drummers, altijd op dingen aan het slaan. Zijn moeder zet hem daarom achter een drumstel. Op zijn vijftiende ontmoet hij Dennis Davis, de toenmalige drummer van David Bowie. Dennis neemt Sterling mee naar een optreden van Bowie en vanaf dat moment weet Sterling dat hij ook professioneel drummer moet worden. Sterling meldt zich aan voor de High School of Music and Arts en haalt zijn diploma.

Muzikant in New York

Na het afstuderen werkt Sterling heel hard aan zichzelf en zijn muziek. Hij zoekt werk als muzikant in New York, maar dat is niet zo makkelijk. Uiteindelijk speelt hij onder andere in de hotel lobby van The Ritz. In 1986 wordt Sterling ineens ontdekt. Cyndi Lauper vraagt hem mee op haar True Colors tour en dan gaat het heel hard. In 1989 tourt hij met Duran Duran en in 1991 wordt hij gevraagd om te drummen op een nummer van David Bowie.

Verslaving

Ondanks het succes beleeft Sterling vanaf midden jaren 90 een moeilijke periode. Hij speelt bij Soul Asylum, afgewisseld met optredens bij Bowie, maar onbewust leeft hij ineens een heel erg Rock 'N Roll bestaan. Sterling beschrijft de periode als volgt: "Ik dronk elke nacht, ik rookte elke dag, ik kreeg dagelijks wiet, ik kreeg andere gekke drugs. Ik heb hele gekke dingen gezien en hele gekke dingen gedaan. Ik wilde er al heel lang mee stoppen, maar het lukte niet om de gewoonte te breken." Met dank aan het boeddhisme herpakt hij zichzelf uiteindelijk toch.

Na 2004 stopt Sterling bij Bowie, maar hij speelt o.a. nog met The B-52's, Spandau Ballet, Chic, Jewel en Eric Clapton. Benieuwd naar het complete verhaal van Sterling Campbell?

Beluister het Gouden Trommelvlies hieronder:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie