Programma
KRO-NCRV

Waarom Antonie Broek drummer van De Dijk werd in plaats van profvoetballer

foto: Bullet-Rayfoto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Antonie Broek drummer van De Dijk werd in plaats van profvoetballer

In Het Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt de grootste drummers ter wereld in de schijnwerpers. Deze week een ode aan Antonie Broek, de drummer van De Dijk.

Antonie Broek is al bijna 40 jaar drummer van De Dijk, maar als 6-jarig jongetje wil hij toch echt profvoetballer worden. Hij blijkt zijn talenten op het gebied van voetballen echter enigszins overschat te hebben. In diezelfde periode vindt Antonie een ander talent. Hij bouwt een drumstel van de emmers waspoeder van zijn moeder en is zo urenlang ritmes aan het tikken. Antonie slijt de emmers zo snel dat hij 's nachts stiekem waspoeder wegspoelt door de wc, zodat zijn moeder weer nieuwe emmers moet kopen.

Opvolger

In 1983 wordt Antonie door de eerste drummer van De Dijk aangedragen als opvolger. Antonie ziet dat niet zo zitten; hij wil wereldberoemd worden en met een Nederlandse band ziet hij dat niet gebeuren. Toch besluit hij na een avondje kijken bij De Dijk dat hij graag lid wil worden van de band. Als nieuwe drummer bemoeit hij zich meteen overal mee; hij schrijft arrangementen, doet de productie, etc.

Quote

Ik vond het wel mooi, maar ik dacht die zin van het refrein, dat is veel te ingewikkeld.

Antonie Broek

Als Ze Er Niet Is

In 1994 scoort de band hun grootste hit ooit met Als Ze Er Niet Is. Antonie snapt op het begin maar niks van deze plaat: "Ik vond het wel mooi, maar ik dacht die zin van het refrein, dat is veel te ingewikkeld". Zijn drumstijl is simpel, recht toe recht aan en niet gecompliceerd. Dit is echter een bewuste keuze, want Antonie zegt recent: "Ik hou helemaal niet van moeilijke fills en solo's".

Benieuwd naar het complete verhaal van Antonie Broek? Beluister het Gouden Trommelvlies hieronder.

Antonie Broek in Het Gouden Trommelvlies

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie