Nieuws

Onuitgebracht album van David Bowie verschijnt alsnog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onuitgebracht album van David Bowie verschijnt alsnog

Het in 2001 opgenomen album Toy van David Bowie gaat alsnog verschijnen. De release van de plaat ging destijds niet door vanwege een conflict tussen de zanger en zijn platenlabel. Single You've Got A Bad Habit Of Leaving is nu te beluisteren.

Voor Toy nam Bowie aan het begin van deze eeuw nieuwe versies op van nummers die hij in de jaren 60 schreef. In 2001 vertelde de zanger in een chatsessie met fans op zijn website dat het album klaar was om uitgebracht te worden, maar dat EMI/Virgin, het platenlabel waar de Brit destijds bij aangesloten was, geen plek had in het releaseschema voor Toy. Producer Tony Visconti gaf later aan dat Bowie gekwetst was door de weigering om het album uit te brengen, en daarom besloot om zich bij een ander label aan te sluiten.

You've Got A Bad Habit Of Leaving

In 2011 lekte Toy al online, en nu komt er eindelijk een officiële release. Via het Twitteraccount van David Bowie is bekendgemaakt dat het album uitkomt als onderdeel van de Era 5-verzamelbox die later dit jaar verschijnt. Een precieze releasedatum is nog niet bekendgemaakt. Wel is er al een nummer van Toy uitgebracht: You've Got A Bad Habit Of Leaving. Die track is oorspronkelijk in 1965 door Bowie geschreven en uitgebracht, toen hij nog actief was onder de artiestennaam Davy Jones. In 2001 nam de Brit het nummer opnieuw op.

Beluister You've Got A Bad Habit Of Leaving hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Era boxsets

De afgelopen jaren verschenen al vier boxsets waarin zeldzaam materiaal van Bowie verzameld was. De eerste verzameling, Era 1, richtte zich op zijn werk van 1969 tot 1973 en verscheen in 2015, toen de zanger nog in leven was. Inmiddels zijn we bij Era 5 aanbeland, daarin staat het materiaal dat Bowie tussen 1993 en 2001 opnam centraal. Meer details over de release worden binnenkort bekendgemaakt.

David Bowie in de NPO Radio 2 Top 2000

De in 2016 overleden zanger was 23 keer terug te vinden in de afgelopen editie van de NPO Radio 2 Top 2000. Bowie's hoogste notering was voor Heroes, dat op de tiende plek stond.

Ster advertentie
Ster advertentie