Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Hoe drummer Carlton Barrett zorgde voor de bekendheid van Bob Marley

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe drummer Carlton Barrett zorgde voor de bekendheid van Bob Marley

In het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt een ode aan de beste drummers en percussionisten. Deze week staat Carlton Brennett, de drummer van Bob Marley & The Wailers, in de schijnwerpers.

Carlton "Carly" Barrett wordt geboren op Kingston in 1950. Hij maakt zijn eerste drumkit met lege verfblikken die hij op straat vindt. Ritme heeft Carlton al, dus hij wordt snel een goede drummer. Samen met zijn broer komt Carlton in 1970 bij The Wailers terecht. Op dat moment is Bob Marley al vijf jaar muziek aan het maken. Met de komst van Carlton en zijn broer neemt de populariteit van de Jamaicaanse reggae echter ineens een vlucht. Bob Marley & The Wailers treden op over de hele wereld, want iedereen wil ze live zien.

Pionier

Carlton was een pionier in reggae drummen. Daarbij speelde, arrangeerde en schreef hij nummers. Volgens velen is zijn genialiteit nog altijd ongeëvenaard. Carlton is voor talrijke drummers nog altijd een groot voorbeeld. Zijn drum spel diende als een soort voorspel voor de opening van een nummer.

Vermoord

Net als Bob Marley stopt het leven van Carlton op 36-jarige leeftijd heel plotseling. Hij wordt vóór zijn huis in Jamaica doodgeschoten in opdracht van zijn ex-vrouw. Volgens zijn ex zou hij jaloers zijn geweest en zou er mogelijk sprake zijn geweest van huiselijk geweld. Ondanks dit tragische verhaal verdient Carlton Barrett een plekje in het Gouden Trommelvlies. Luister het hele verhaal over Carlton "Carly" Barrett hier:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie